En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una xeringa mèdica i una ampolla petita amb l'etiqueta "Vacuna contra el coronavirus COVID-19". / Foto: Dado Ruvic (REUTERS)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut dedicarà un total de 500 infermeres a la primera fase de la campanya de vacunació de la covid. En concret, seran 25 equips de 20 professionals cadascun.

Es distribuïts en subequips de parelles i torns de matí i tarda, que aniran, des de principis de gener, a les residències geriàtriques per vacunar els residents i els treballadors, considerats les persones més vulnerables.

Salut farà una crida als professionals que es vulguin apuntar a aquests equips a través dels col·legis d'infermeria. Durant el primer trimestre es preveu vacunar unes 470.000 persones, continuant, després de les residències, pels centres sociosanitaris i els hospitals.

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, s'ha mostrat convençuda que els professionals respondran a la crida, però ha dit que si falten sanitaris s'assignaran treballadors dels centres sanitaris.

Cabezas i la consellera de Salut, Alba Vergés, han recordat que a Catalunya cada any es posen uns tres milions de dosis de vacunes, amb el que això suposa d'experiència, però han admès que aquesta campanya serà un "repte especial" pel volum de dosis que s'hauran de posar.

De fet, Cabezas ha explicat que les infermeres hauran de fer una petita formació per injectar aquesta vacuna. Els donarà suport el personal administratiu. En la primera part del trimestre les infermeres es desplaçaran a les residències de gent gran per posar les vacunes a residents i treballadors. Posteriorment, des dels CAP i hospitals posaran les vacunes als treballadors dels centres sociosanitaris i sanitaris.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns que la campanya de vacunació contra el covid-19 començarà a "mitjans de gener". Sanitat espera que l'Agència Europea del Medicament aprovi la vacuna de Pfizer –que ja ha estat aprovada a altres països- el 29 de desembre i la de Moderna el 12 de gener.

La campanya es durà a terme per fases i Illa ha apuntat que les dosis "no arribaran totes el 4 o 5 de gener", però ha promès que "hi haurà vacunes per tothom" i fins i tot "en sobraran" per enviar a altres països, perquè a l'Estat li pertoquen 140 milions de vacunes per immunitzar 80 milions de persones.

D'altra banda, respecte el pla de Nadal de Catalunya, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que és un pla específic amb pautes per a les trobades familiars i en cap cas es descarta modificar-lo si les xifres de la pandèmia empitjoren. Segons ella, Catalunya seguirà en el tram 1 fins almenys el 21 de desembre.

En tot cas, Vergés i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, han recordat que el Procicat es reuneix de forma ordinària cada dilluns, dimecres i divendres i de forma extraordinària sempre que calgui. Mentrestant, però, els tècnics segueixen treballant.

Vota el número 1

Pel 7 d'octubre

COL·LABORADORS