En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un instant de la protesta que es va fer durant una missa a Banyoles. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Així ho ha declarat el Tribunal Constitucional (TC) en desestimar el recurs d'empara presentat per un activista proavortament condemnat per haver interromput una missa a Banyoles per fer una protesta el 2014.

L'activista al·legava al seu recurs que se li estaven vulnerant el dret a la llibertat d'expressió, a la llibertat ideològica i a la llibertat de reunió, així com la vulneració del principi de legalitat penal durant el procés en què va ser condemnat per un delicte contra els sentiments religiosos.

El TC recull a la seva sentència que el Tribunal Europeu de Drets Humans considera que "la celebració d'una missa catòlica és un acte religiós íntimament relacionat amb la dimensió externa de la llibertat religiosa i els seus participants tenen dret a no ser inquietats quan l'exerceixen i l'Estat té el deure de garantir la seva pacífica celebració".

La decisió del tribunal s'ha pres per majoria amb tres vots particulars. Es tracta dels magistrats Juan Antonio Xiol Ríos, Cándido Conde-Pumpido Tourón i María Luisa Balaguer Callejón.

L'activista Jaume Roura va ser condemnat a 6 mesos de presó per l'Audiència de Girona, sentència que posteriorment el Tribunal Suprem va confirmar. Aquest darrer va considerar que l'activista es va "extralimitar" en l'exercici de la seva llibertat d'expressió.

Roura va participar a una protesta el 9 de febrer del 2014, juntament amb deu o quinze persones més, contra la reforma de llei que promovia el ministeri encapçalat per l'aleshores ministre Alberto Ruiz Gallardón.

Els activistes es van repartir per diferents bancs de l'església de Sant Pere de Banyoles i, un cop va començar la missa, es van aixecar "de manera concertada" i van llançar pasquins alhora que cridaven "avortament lliure i gratuït".

Els manifestants també van desplegar una pancarta a l'altar on es podia llegir 'Fora rosaris dels nostres ovaris'. L'acció va obligar a paralitzar la missa uns minuts.

Vota el número 1

Pel 2 de desembre

COL·LABORADORS