En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern ha aprovat aquest dimarts crear el Programa temporal de vigilància del coronavirus en aigües residuals de Catalunya per al període 2021-2022 i que es podria prorrogar tres anys més.

L'objectiu és analitzar quantitativament les partícules virals en aigües residuals d'estacions depuradores (EDAR) de Catalunya per tenir un indicador addicional de la situació de la pandèmia de la covid-19 i poder detectar de forma anticipada nous rebrots.

Estarà coordinat per la Secretaria de Salut Pública, del Departament de Salut, i l'Agència Catalana de l'Aigua, del Departament de Territori i Sostenibilitat, i comptarà amb un pressupost anual de 947.430 euros.

El programa ha de permetre conèixer l'evolució de la circulació del virus en les diferents àrees de mostratge i aportar informació útil per decidir accions preventives i de control per gestionar la pandèmia.

En el marc del programa, es recolliran cada setmana o cada quinze dies, segons el cas, una mostra composta d'aigua residual dels col·lectors d'entrada a aproximadament 56 EDAR d'arreu de Catalunya i es transportaran als laboratoris, que analitzaran la concentració dels virus a partir de l'aigua residual.

Els resultats es mostraran en una plataforma en línia on també es podrà veure un mapa amb cada EDAR analitzada i una escala de colors que identificarà el rang de concentració que s'ha observat així com la seva evolució que indicarà si la tendència és a l'alça, estable o a la baixa.

Les anàlisis aniran a càrrec del Laboratori de Biologia Molecular de Virus Entèrics; el Laboratori de Virus, Bacteris i Protozous d'Interès en Salut Pública; el Center for Omics Sciences (COS) d'Eurecat i l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA).

El programa compta amb un pressupost anual de 947.430 euros, que va a càrrec dels dos departaments que hi intervenen, Salut i Territori. Concretament, el 2021 el Departament de Salut hi aportarà 729.630 euros i l'Agència Catalana de l'Aigua; 217.800; el 2022, Salut i l'ACA hi destinaran a parts iguals 473.715 euros.

Vota el número 1

Pel 10 de febrer

COL·LABORADORS