En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera de Salut, Alba Vergés, donant sang per la Marató de Donants de Sang. / Foto: Blanca Blay (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Entre aquest divendres 8 i el 15 de gener s'espera arribar als nivells òptims de reserves després del Nadal, quan les donacions de sang han baixat un 25%.

Durant aquests dies es podrà donar sang als principals hospitals catalans i en diferents punts de donació en pobles i ciutats.

En tots els casos cal reservar hora i es pot fer al web 'donarsang.gencat.cat'.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha inaugurat la marató amb la posada en marxa del marcador situat en un espai de l'Eixample habilitat com a punt de donacions. Vergés ha animat a les persones que no ho han fet mai a atrevir-se: "És senzill i ajuda molt".

La consellera ha afirmat que els mesos de gener sempre són complicats quant a reserves de sang i per això ha demanat contribuir per tenir el subministrament necessari perquè el sistema de salut funcioni en un moment difícil.

En els darrers mesos, per exemple, s'han recuperat moltes intervencions i tractaments ajornats per la pandèmia, fet que suposa una alta necessitat de sang als hospitals, superior a la demanda d'altres anys.

"Això també és una manera de solidaritzar-se amb els professionals sanitaris que ho estan donant tot des del febrer-març", ha afegit.

"Ells hi són, la nostra manera de respondre com a societat és que no hagin de patir mai per això", ha assegurat.

Vergés ha dit que ni en els moments més complicats ha fallat la xarxa de donacions a Catalunya i en aquest sentit ha destacat que és un "orgull" de xarxa basada en la solidaritat.

Després de conversar amb alguns donants i posar en marxa el marcador, Vergés ha preguntat si podia donar sang i tot seguit ho ha fet.

La consellera ha participat a la inauguració juntament amb representants de la Federació de Donants de Sang de Catalunya, Creu Roja i el Banc de Sang.

La campanya d'enguany per a la marató té com a lema 'Donar sang és una altra pel·lícula'. La idea té a veure, d'una banda, amb el fet que a causa de la covid cal reservar hora per donar sang. Així, els donants podran escollir al web 'butaca' per la seva donació, com si fos la sala d'un cinema.

A més, també s'han recopilat històries "de pel·lícula" reals en què alguns donants expliquen per què van fer el pas. Per exemple, és el cas del Jordi, nedador i expacient de covid que va estar deu dies ingressat a l'Hospital de Reus i, un cop superada la malaltia, va fer-se donant de plasma per ajudar altres persones.

 

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS