En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una UCI de l'Hospital Universitari de Bellvitge. / Foto: Hospital Universitari de Bellvitge

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els responsables de Salut comencen a albirar un cert fre en el nombre de contagis de la 3a onada i alguns indicadors milloren, com la positivitat en les proves diagnòstiques.

Tot i això, el coordinador de la Unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha advertit que "encara queda molt de temps fins a poder parlar d'una relativa estabilitat", en roda de premsa aquest dilluns.

D'entrada, perquè el nombre de contagis és molt elevat -26.791 en l'última setmana- i encara no s'ha ni arribat al pic, si bé els responsables sanitaris el preveuen per als propers dies. De l'altra, perquè la pressió assistencial és "important" i continuarà creixent en les properes setmanes, seguint sempre el patró del virus, en què primer augmenten els casos, després els ingressos i, finalment, a les UCI.

Tot i que la situació global a Catalunya és preocupant, Mendioroz ha advertit sobre els casos a l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Castelldefels, zones on a l'estiu ja es van detectar els primers rebrots.

El coordinador de la covid ha parlat que hi ha persones que viuen en situacions molt vulnerables i que tenen més difícil poder aïllar-se a casa o no anar a treballar. També
preocupa la situació en algunes zones de les Terres de l'Ebre. Amb tot, els responsables de Salut descarten aplicar restriccions concretes en aquests territoris.

Els responsables de Salut preveuen que se superaran els 4.000 pacients ingressats i els 700 persones a les UCI, unes xifres molt elevades i molt per sobre de les del pic de la segona onada, quan va arribar a haver-hi 2.811 pacients ingressats i 594, crítics, ha detallat Vergés. Actualment hi ha 2.809 pacients ingressats i 550 a les UCI.

Mendioroz ha recordat que la situació basal als hospitals en la tercera onada era pitjor, ja que les plantes i les UCI no s'havien acabat de buidar de la segona onada. Abans de la pandèmia, hi havia 600 llits de crítics a Catalunya i, tot i que la capacitat ha augmentat fins a 900, els professionals, no.

Aquesta situació epidèmica té un impacte important en el sistema sanitari. Vergés ha explicat que hi ha "activitat afectada" als hospitals. La consellera ha indicat que els centres estan decidint sota criteris clínics quina activitat es veu afectada i que estant intentant treballar en xarxa per garantir equitat en el sistema.

La titular de Salut ha destacat que l'objectiu és que les desprogramacions siguin les "mínimes possibles" i durant el "termini més curt possible". Per això han donat la instrucció, ha exposat, que les intervencions ajornades es recuperin el primer dia que sigui possible per no allargar més els terminis.

"Hem de ser conscients que l'afectació de la covid-19 va molt més enllà de les 550 persones a les UCI i ingressades amb covid-19. Hi ha altres persones ingressades als hospitals i a les UCI per altres patologies; diagnòstics i consultes que s'han de fer; seguiment de crònics", ha afirmat Vergés.

La consellera ha confirmat que pràcticament totes les residències han rebut la primera dosi de la vacuna de la covid-19 i que només queden les que estan classificades com a vermelles, és a dir, amb casos de covid-19 i sense poder sectoritzar, tot i que no n'ha concretat el percentatge.

Aquesta setmana Vergés confia que es pugui arribar a les residències que queden pendents i que aquelles on no s'hagi pogut administrar el vaccí per tenir casos siguin una excepció.

Aquesta setmana arriben 24.300 dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech de les 60.000 previstes. Vergés ha reconegut que aquesta retallada en la distribució afecta la planificació però confia que la reducció no s'allargui durant més d'una setmana, que és la informació que tenen ara com ara.

Sobre la vacuna de Moderna, preveuen rebre'n 8.500 dosis aquesta setmana, que s'administraran a la xarxa hospitalària. La setmana passada, en van rebre 5.800 i en tenen compromeses unes 98.200 fins el febrer.

La consellera ha demanat a l'Estat que "faci el que li pertoqui perquè es pugui vacunar més i més ràpid" i ha assegurat que Catalunya està preparada per administrar les dosis a mesura que li vagin arribant. De moment, s'han administrat 144.801 primeres dosis i 145 segones dosis, que es van començar a injectar aquest diumenge.

Vergés ha descartat ara com ara plantejar un confinament domiciliari, com demanen alguns experts. La consellera ha reconegut que des del punt de vista sanitari es podrien demanar mesures molt més estrictes, però ha recalcat que les decisions les pren el Govern en l'àmbit del Procicat.

Sobre la nova variant del coronavirus, Salut no ha confirmat cap més cas a part dels dos dels quals ha informat en els darrers dies. Mendioroz ha assenyalat que no tenen elements per pensar que hi ha una gran difusió de la nova variant a Catalunya, però no descarten que estigui circulant.

La consellera ha assenyalat que s'està seqüenciant més i el coordinador de la unitat covid-19 ha explicat que es vol crear una xarxa sentinella, de vigilància, per recollir mostres i analitzar-les de forma aleatòria. En paral·lel, l'altra estratègia és intentar identificar persones que hagin pogut ser contagiades amb la nova variant a partir dels estudis de contactes, és a dir, amb criteris epidemiològics.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS