Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les vacunes de la covid-19 preveuen un cicle d'immunització de dues dosis. Segons Salut aquest dimecres, de les 161.481 persones amb la primera dosi a Catalunya, 41.729 fa més de dotze dies que la van rebre.

Entre aquestes, s'han detectat 544 casos de covid-19 en els primers dotze dies de rebre la primera dosi (1,3%) i 90 a partir del dotzè dia (0,2%). Són unes dades molt preliminars però en consonància amb els estudis. Més del 75% dels residents a Catalunya han rebut la primera dosi.

La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha destacat que la probabilitat de contagiar-se amb el coronavirus es redueix sis vegades a partir del dotzè dia d'haver rebut la primera dosi, segons les dades que estan recollint aquests dies i que, per tant, són molt preliminars.

Entre les persones que han rebut la primera dosi, s'han detectat casos de la covid-19 per l'alta transmissió que hi ha en aquests moments del virus i perquè el cicle d'immunització es completa amb dues dosis, quan l'eficàcia se situa al voltant del 95%. "Tot i que són dades molt preliminars, veiem que la vacuna comença a tenir un efecte en la població", ha afirmat.

Actualment, a Catalunya hi ha 161.481 persones que han rebut la primera dosi de la vacuna. El 52% s'han administrat en les residències -el 30% entre els residents i el 22% entre els treballadors- i el 48% en els professionals sanitaris. 872 persones han rebut la segona dosi.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha exposat que a Catalunya s'han administrat les dosis que han anat rebent. Així, ha indicat que en les tres primeres setmanes del pla de vacunació, van rebre unes 180.000 dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech (60.000 a la setmana).

Aquesta última setmana, però, n'han rebut 31.200, la meitat, per la retallada generalitzada en la distribució de Pfizer. S'estan distribuint com a segona dosi a les residències; com a primera en les residències on encara no s'havia anat a vacunar per tenir casos de covid-19 (classificades com a taronges o vermelles) i entre professionals sanitaris.

Salut compta que la setmana que ve rebran 59.475 vacunes, el nombre compromès inicialment. Amb tot, els responsables del pla de vacunació van deixar una reserva estratègica de 20.000 dosis, de les 180.000, per aquests dies. També s'ha començat a vacunar amb el producte de Moderna (5.800 rebudes i 8.500 que es preveuen per aquests dies).

El secretari de Salut Pública ha assenyalat que si bé el nombre de casos ha començat a baixar lleugerament, hi ha 612 pacients amb covid-19 a les UCI, més que en el pic de la segona onada, amb 596. En aquest sentit, ha recordat que, després de la segona onada, les UCI no es van buidar, amb 320 pacients com el nombre més baix. A més, el nombre de casos continua sent molt elevat, amb més de 26.000 la setmana.

"Fins quan aguantarem aquesta posició?", s'ha preguntat Argimon, tenint en compte la situació d'altres països i comunitats autònomes i com impactarà la circulació de la soca britànica a Catalunya. "Quan els altres estan pitjor, has de començar a pensar que també et tocarà", ha advertit.

Argimon ha demanat a l'Estat "corresponsabilitat" i que no es posi "de perfil" amb les restriccions de la covid-19 i considera que "és el moment d'endeutar-se" per ajudar els sectors afectats per les mesures. També ha demanat que s'"aclareixi" respecte al toc de queda, de cara al Consell Interterritorial d'aquest dimecres, on s'analitzarà avançar-lo. Per a Argimon, avançar el toc de queda, "no és una mala mesura".

Pel que fa al debat que s'ha obert aquests dies sobre l'eficàcia de les mascaretes, després que alguns països s'estiguin plantejant fer obligatòries les FFP2 en alguns espais, Argimon ha assenyalat que ho vol consultar amb els experts i estudiar les darreres publicacions científiques per poder prendre un posicionament sobre la qüestió.

El secretari de Salut Pública també ha explicat que el virus respiratori sincitial (VRS), responsable de les bronquiolitis entre els infants, ha desaparegut aquesta temporada, si bé ha apuntat que caldrà estar atents que no comenci a propagar-se d'aquí a uns mesos, com ha passat en alguns països de l'hemisferi sud.

En el cas de la grip, també s'estan registrant molts pocs casos, a diferència d'altres anys, quan ja havia entrat, o estava a punt de fer-ho, en fase epidèmica per aquestes dates. La irrupció del coronavirus com a virus predominant i les mesures de la covid-19 són els principals factors darrere aquestes caigudes.

Sobre els cribratges, Argimon ha indicat que cada vegada es tendirà més a fer-los amb automostres perquè es necessiten "mans" per a la vacunació i davant de l'alta càrrega en el sistema sanitari. Així, ha indicat que està previst que el cribratge amb automostres recollides a les farmàcies comenci la segona setmana de febrer i que es desplegui en els territoris amb més incidència del virus. De moment, s'està fent una prova pilot en una part de Barcelona, amb un 30% d'acceptació.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS