En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El Call Jueu de Girona.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Cultura ha impulsat el programa 'Aljames' de promoció del patrimoni jueu de Catalunya, pel qual farà un inventari del llegat judaic.

Es vol promoure la seva recuperació, dinamització i divulgació al públic en general i acadèmic.

La iniciativa, impulsada juntament amb el món local, vol crear coneixement i recuperar la memòria i identitat oblidades de la cultura jueva a Catalunya per tal que es divulguin al públic en general i se'n faciliti la recerca als acadèmics.

'Aljames' inventariarà, catalogarà, estudiarà i difondrà llegat material, immaterial, moble i immoble de la societat jueva, que es va desenvolupar a Catalunya des de les darreries de l'època antiga (s. II i III aC) fins al segle XV.

El programa té com a objectius reivindicar la història i la identitat pròpies del judaisme a Catalunya, valorar el seu patrimoni material i monumental, i promoure la cultura i el turisme relacionat amb aquest llegat.

En concret, la iniciativa preveu inventariar tot el llegat judaic a Catalunya, integrat per patrimoni arqueològic i arquitectònic (calls, sinagogues i oratoris, banys rituals, forns i cementiris); material (objectes personals, inscripcions hebraiques, objectes rituals i pedres tombals); gràfic (imatges pictòriques, caricatures, cal·ligrafies i detalls artístics); documental (en hebreu, en llatí i en català); intel·lectual (autors i obres) i per patrimoni contemporani (comunitats jueves medievals i modernes i expedients de frontera).

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, acompanyada de la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, s'ha reunit telemàticament amb representants d'una quinzena de municipis per presentar-los el programa. A la trobada hi han assistit alcaldes i representants de l'àrea de cultura dels ajuntaments de Barcelona, Balaguer, Besalú, Castelló d'Empúries, Cervera, Girona, Lleida, Montblanc, Santa Coloma de Queralt, Puigcerdà, Tàrrega, Tarragona, Tortosa, Valls i Vic.

Ponsa ha destacat que Catalunya té un "important patrimoni" lligat a la presència històrica del judaisme que mereix ser valorat i donar-lo a conèixer com a recurs patrimonial, social, educatiu i de desenvolupament econòmic".

La consellera ha reivindicat les aliances establertes per tirar endavant aquest programa i ha subratllat la importància d'una acció decidida i coordinada pel departament amb el món local i l'Institut d'Estudis Nahmànides per protegir, mantenir i difondre aquest patrimoni.

Vota el número 1

Pel 5 de març

COL·LABORADORS