En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquesta és l'estimació que ha fet pública el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, tot i que ha insistit que són previsions.

Ha afirmat que el fet d'haver posat el focus en l'atenció a la covid i la "certa por" a anar als centres sanitaris ha provocat un endarreriment de diagnòstics i tractament que es traduirà en una reducció de l'esperança de vida.

La darrera vegada que això va passar va ser durant la Guerra Civil i anteriorment durant l'anomenada grip espanyola.

Aquesta reducció de l'esperança de vida a Catalunya entre 0,9 i 1,5 anys però serà "curta i passatgera". "Sempre anàvem creixent, per primer cop, la covid farà que la reducció d'esperança de vida sigui entre un 1 i un 15% a Catalunya", ha dit Argimon. Ha afegit que és d'esperar una reducció de la mortalitat en les patologies més habituals per les que mor la gent gran, com poden ser malalties del cor o càncer, però aquesta s'explica pel fet que han mort de covid.

El secretari ha recordat que ja hi ha "pràcticament 20.000 morts", unes 400 per setmana.

La cobertura vacunal arriba al 47,45% del personal sanitari, el 30% de les persones institucionalitzades, el 22,5% del personal d'aquests centres i el 0,77% del col·lectiu de personal essencial.

Pel que fa a les residències, n'hi ha 358 casos de covid confirmats, un 57,5% menys que fa 10 dies. A més, hi ha 124 residències amb algun cas confirmat, el 32% menys que fa 10 dies. La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha destacat que la situació "continua millorant" en l'entorn residencial.

De fet, ha explicat que el 78% de les residències tenen una cobertura del 70% o més pel que fa a dues dosis. En aquestes, els casos actius han baixat molt notablement i s'observa una diferència "enorme" amb aquells que tenen taxes més baixes de cobertura vacunal. Hi ha un 16% entre un 0 i un 30% de cobertura i un 6% entre un 40% i un 60%.

En aquest sentit, Argimon ha explicat que la setmana vinent esperen començar a tenir el protocol modificat per a les residències, tot i que pendent de revisió, amb "una mirada de flexibilització".

Cabezas ha explica també que comparteixen la recomanació del Ministeri de Sanitat de posposar la vacunació per als menors de 55 que ja han passat la malaltia. La sotsdirectora ha manifestat que el nombre de dosis és "limitat" i cal prioritzar-les entre les persones de més risc. Ha reconegut però que tant la limitació a 55 com aquest aspecte dificulta la logística perquè s'ha d'anar diferenciant persona per persona.

Com ja es va avançar aquest dimarts, la setmana vinent es preveu començar la vacunació de grans dependents, que es faran anant als domicilis, i la dels majors de 80 anys. En aquest darrer cas se'ls citarà com es fa quan són vacunats de la grip. El col·lectiu de persones d'alt i molt alt risc, incloent els majors de 80 anys, engloba 1,7 milions de persones a Catalunya.

Argimon ha confirmat que no només es vacunaran els funcionaris de presons sinó també els presos, en la lògica de tenir centre segurs com s'ha fet amb les residències. Així, també ha afirma que es podrien plantejar millores en les seves condicions si s'observen els mateixos resultats que a les residències.

Pel que fa als col·lectius essencials, Cabezas ha apuntat que no és un col·lectiu "excessivament alt", més enllà del de docents i personal educatiu que sí que ho és (uns 160.000). El personal de cossos policials a vacunar són entre 17.000 i 20.000.

Sobre la vacuna d'AstraZeneca, Argimon ha reiterat la seva postura d'ampliar la limitació als 65 anys però no ha concretat si presentaran formalment la proposta al Consell Interterritorial de Salut.

Pel que fa a l'evolució de la pandèmia, ha indicat que es va "en la bona direcció" i que l'estimació és acabar la setmana amb uns 14.000 casos.

Argimon també ha apuntat que un 22% dels casos de covid-19 que es detecten a Catalunya són de la variant britànica. Tot i això, ha destacat que no s'està veient "un increment molt important", però manté la previsió que en unes tres setmanes o un mes serà la variant predominant.

Per zones, on n'hi ha més és a l'Alt Pirineu i Aran, amb un 40%, tot i que Argimon ha apuntat que els números totals són "petits". També és molt present a Osona, mentre que a Girona suposen el 35% dels casos, a Tarragona, el 34%, a l'Ebre el 30%, a Lleida el 14% i al Barcelonès nord i Maresme el 10%, entre altres. Amb tot, Argimon ha apuntat que una de les zones amb més presència és la d'Osona.

D'altra banda, no hi ha més casos detectats de la variant sudafricana ni d'altres. Pel que fa a l'únic cas confirmat de sud-africana, Argimon ha explicat que s'està fent una cerca "molt exhaustiva" per torbar el lliga epidemiològic de la persona afectada però ara per ara no s'ha trobat.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS