En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un agent dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra davant de diversos contenidors cremats. / Foto: Miquel Codolar (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha condemnat "amb majúscula i en negreta" aquesta violència i ha afegit que "mai està emparada" en l'exercici de drets fonamentals.

Ha reconegut "preocupació" pels fets i ha insistit que es van sobrepassar "límits". El conseller ha recordat que el Tribunal Europeu de Drets Humans reconeix que una manifestació pot provocar molèsties i ha afegit: "El que va passar ahir no són molèsties". 

Sàmper ha iniciat la seva intervenció reconeixent que la sentència contra el raper Pablo Hasel es basa en preceptes "caducs" i d'una època "contrària a qualsevol altre amb valors democràtics". Ha afegit que cal una reforma "urgent" d'aquests preceptes però ha defensat que l'oposició als mateixos s'ha de fer sempre "de forma pacífica". "La violència no està mai emparada ni permesa", ha asseverat.

El conseller s'ha referit especialment als fets que van tenir lloc a la comissaria de Vic i ha afirmat que aquesta "exemplifica la magnitud de la tragèdia". En aquest sentit, tant ell com el comissari Joan Carles Molinero han afirmat que no s'havien produït uns fets similars mai abans contra una comissaria de la policia catalana, que Sàmper ha recordat que és una "institució" i ha lamentat que va quedar "literalment destrossada". Ha mencionat també que es va haver de fer sevir el codi '33', que només s'utilitza "en situacions d'extrema gravetat".

D'altra banda, ha concretat que quan van començar els incidents, a l'interior de la comissaria de Vic hi havia una dona i la seva advocada per denunciar uns fets relacionats amb violència masclista. Les dues dones van ser traslladades al primer pis i protegides de les pedres que ha afirmat van arribar fins a l'oficina d'atenció ciutadana.

Molinero ha explicat que es van produir 32 concentracions arreu del país i que totes van tenir un caire pacífic però que "ràpidament" es van transformar en manifestacions amb "actitud molt violentes i agressives" contra els policies. I és que segons tots dos hi va haver violència "molt desmesurada", en paraules de Molinero, qui també ha lamentat que aquests episodis han anat en augment en els darrers temps.

El comissari ha confirmat que es treballa "intensament" per identificar els autors d'aquests aldarulls –ja s'han produït 18 detencions- i posar-los a disposició de l'autoritat judicial. "Tindrà conseqüències", ha dit.

En aquest sentit, Sàmper el conseller s'ha limitat a dir que si la Generalitat s'ha de personar per atemptat a l'autoritat o desobediència era una qüestió que ara no tocava i que haurà de resoldre el futur Govern. Ha afegit que, legalment, és obligatori per part de la Generalitat defensar els seus funcionaris. D'altra banda, ha explicat que també s'investigarà si s'han pogut produir actuacions incorrectes per part d'alguns agents, per exemple, sobre el llançament de bales de 'foam'.

Tant Sàmper com Molinero han negat manca de previsió en el dispositiu d'aquest dimarts. El comissari ha explicat que estaven identificats els punts als que es podien dirigir les manifestacions, delegacions i subdelegacions del govern espanyol i jutjats, i que la comissaria de Vic va acabar sent punt d'atac per la "proximitat" als jutjats. Pel que fa a les concentracions d'aquest vespre, estan analitzant les convocatòries i dimensionant els dispositius.

Amb tot, Sàmper ha pregat que aquestes concentracions es desenvolupin sense violència ja que ha afirmat que l'única via per defensar els drets fonamentals és la pacífica. Molinero ha afirmat que si es tornen a produir aldarulls, els Mossos actuaran "de forma contundent" per aturar-los. El conseller ha reconegut també que en les d'aquets dimarts s'incomplien "absolutament" les mesures de seguretat per la covid i és que ha confirmat que no havien estat comunicades i no s'havia pogut treballar en aquest sentit amb els organitzadors.

Sàmper ha explicat també que s'ha demanat un estudi "urgent i ràpid" sobre el model de comissaria de Mossos. Segons ell, el model actual es basa en un "plantejament de proximitat" entre agent i ciutadà "que segurament per poder desenvolupar-se requereix d'un moment diferent del que avui es viu". Per això, s'estudiaran què es pot millorar per incrementar la protecció dels agents.

Vota el número 1

Pel 15 de desembre

COL·LABORADORS