En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Santa Cristina d'Aro s'ha convertit en el primer municipi que adapta el planejament al pla director de la Costa Brava i desclassifica fins a 227 hectàrees de sòl urbanitzable.

El nou pla general de Santa Cristina d'Aro, que substitueix el que es va aprovar el 2008, és clarament reduccionista. El regidor d'Urbanisme, Josep Xifra, no amaga que la revisió del planejament ha estat "complexa", perquè damunt la taula l'Ajuntament tenia tres condicionants.

D'entrada, el consistori havia de donar compliment a una sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), que ja al 2013 va tombar aquell planejament i obligava l'Ajuntament a desclassificar fins a 132 hectàrees. El segon condicionant, de fet, també derivava d'aquesta sentència. Perquè el TSJC va concloure que Santa Cristina no havia respectat les limitacions del pla director de l'Empordà; i d'aquí, l'obligació de reduir el creixement.

I per últim, el consistori també havia d'adaptar-se a les directrius del Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral gironí (més conegut com el pla director de la Costa Brava). Amb totes aquestes cotilles, no és d'estranyar que l'Ajuntament de Santa Cristina subratlli que la revisió del POUM hagi estat "complicada".

Ara, però, el nou planejament ja és un fet. De moment, el POUM ja ha rebut el primer aval del ple (que l'ha aprovat inicialment per unanimitat). L'alcaldessa de Santa Cristina, Lourdes Fuentes, ha subratllat que el document és fruit d'un "procés participatiu molt intens" –s'han fet més de 200 reunions amb veïns i empresaris- i que, en paral·lel a complir els imperatius legals, també s'ha aprofitat per repensar el model de creixement del municipi.

L'arquitecte i redactor del POUM, Xavier Canosa, ha explicat que l'anterior planejament del 2008 "grinyolava", perquè responia a l'urbanisme d'abans de la crisi. Per això, l'actual fa una "reducció dràstica del model de creixement" a Santa Cristina d'Aro, i arriba a desclassificar fins a 227,12 hectàrees de sòl urbà o urbanitzable.

D'aquestes, en compliment de la sentència del TSJC i seguint les directrius del pla director de la Costa Brava, se'n desclassifiquen 132,07 de sòl residencial i 42,87 de sòl urbà. Dins aquest darrer grup s'hi troben, per exemple, àmbits de les urbanitzacions de Sant Miquel d'Aro, Vall Repòs o tots els penya-segats de Rosamar (on el PDU hi impedeix construir; també, perquè tenen pendents forts).

Les 42,28 hectàrees restants que es desclassifiquen estaven classificades com a sòls industrials o d'activitats econòmiques. Però com que es troben en zona inundable, el nou POUM també les preserva (sobretot, això afecta parcel·les a tocar del Ridaura).

Entre els projectes que el nou planejament de Santa Cristina d'Aro enterra definitivament s'hi troba el de Riera Molinets, una zona on es preveien aixecar fins a 221 habitatges, dos hotels i ampliar-hi un camp de golf. Ara, tot això queda esborrat. El nou POUM també desclassifica àmbits dels sectors de l'Estació, Mas Pla, el Camí Vell i Bell-lloch.

Xavier Canosa explica que el planejament de Santa Cristina d'Aro tindrà vigència fins al 2030. En part, perquè també es preveu que aleshores el Parlament hagi aprovat una nova Llei de Territori, "que pot canviar substancialment les regles del joc".

Sigui com sigui, però, amb aquest horitzó 2030, l'arquitecte ja ha avançat que el creixement que es preveu per a Santa Cristina d'Aro serà limitat. "Hem de tenir en compte, també, que amb el planejament que hi havia fins ara, el 50% del sòl urbà que es considerava apte per a edificar no ho ha estat", explica Canosa.

El POUM calcula que, durant aquesta dècada, el municipi pot arribar a tenir 6.400 habitants. I en conseqüència, allò que fa el planejament es adaptar les zones de creixement de Santa Cristina d'Aro. Permet construir uns 1.300 habitatges nous (dels quals, aproximadament 1.100 seran en solars ja classificats com a urbans i 203, en una nova zona a la banda del Ridaura).

En paral·lel a planificar el creixement (que serà, sobretot, a l'entorn del nucli urbà), el nou POUM també assenta les bases perquè, d'acord amb els propietaris, l'Ajuntament recepcioni totes les urbanitzacions que hi ha a Santa Cristina d'Aro. De les nou actuals, tan sols s'ha fet aquest tràmit en dues d'elles (Roca de Malvet i Mas Trempat).

A les set restants, com que no estan recepcionades, l'Ajuntament no hi pot donar llicències per fer obra nova. Josep Xifra ha dit que, ara, el nou POUM permetrà fer-ne la recepció "d'acord amb els propietaris". Finalment, el regidor d'Urbanisme també ha animat tant ciutadania com empresaris a "revisar" la documentació que es penjarà a la web, perquè facin al·legacions si ho consideren, abans d'elevar el POUM a aprovació definitiva. També, amb l'aval de la comissió d'Urbanisme.

Vota el número 1

Pel 14 d'abril

COL·LABORADORS