En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Part del cartell de la campanya institucional del Govern per al 8-M.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern ha decidit centrar la campanya per al 8-M en el foment de la corresponsabilitat en les feines domèstiques i de cures per tal d'arribar a una repartició equitativa entre homes i dones.

Sota els lemes 'Fem net' i 'Dones i homes, corresponsables!', l'executiu català busca sensibilitzar els homes de la necessitat de ser partícips i no només col·laboradors de totes aquestes tasques.

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha alertat que amb la pandèmia s'ha vist que s'és molt lluny de la corresponsabilitat i ha avisat que hi ha el risc de fer passos enrere en drets de les dones.

Budó, que ha participat a la presentació de la campanya, ha subratllat que encara queda "molt camp per córrer" en el camí cap a la corresponsabilitat.

Segons dades de l'Observatori de la Igualtat de Gènere, el 88,9% de persones que prefereixen una jornada laboral parcial per tenir cura dels fills són dones. En relació a l'estona dedicada a les activitats domèstiques, les dones hi inverteixen el doble de temps: de mitjana, hi passen 1,91 hores, mentre que els homes només 0,92. A més, el 60,7% de les dones asseguren que normalment sempre són elles qui fa la neteja de la llar.

Segons la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez, cal un repartiment equitatiu i responsable de les feines de la llar. Ha alertat que el que provoca més sobrecàrrega no és l'execució de les tasques sinó la implicació i ha apuntat que els homes tendeixen a participar més en l'execució que en l'organització. A més, ha assegurat que majoritàriament eviten les feines desagradables i escullen les que volen, sovint les que estan socialment més valorades.

Segons ha alertat la portaveu del Govern, en la pandèmia "s'ha posat de relleu les discriminacions que encara existeixen sobre les dones". Així, ha remarcat que durant el confinament el 60% de les dones s'ocupaven de manera principal o exclusiva de les feines domèstiques, malgrat que precisament les dones tenien més representació en les ocupacions de primera línia o essencials. Segons ha apuntat, el darrer any han patit una pressió "molt superior· a la dels home si s'ha hagut de combinar el teletreball amb les tasques domèstiques.

"Hem de fer que la crisi actual no suposi un pas enrere, perquè el risc hi és. Hem de treballar perquè no suposi un pas enrere en els avenços socials escollits i puguem garantir que gaudim de tots els drets", ha dit.

Budó ha reivindicat que la pandèmia pugui servir com oportunitat per "evolucionar cap a una transformació estructural on les dones es puguin desenvolupar en plena llibertat en tots els àmbits de la vida". Amb la corresponsabilitat Budó assegura que tothom "hi sortirà guanyant".

La campanya porta per lema 'Fem net' en al·lusió a les tasques de neteja, una de les feines de la llar que recauen majoritàriament en dones. Des d'aquest dimecres i fins al 8 de març el Govern farà difusió a través de les xarxes socials i amb material físic de la iniciativa, que busca promoure al corresponsabilitat. "Calen molts 8-M encara perquè aquesta campanya farà bé la feina", ha confiat Budó.

Juntament amb la cartelleria, el Govern també ha fet públic un vídeo on surt un home netejant i on els productes de neteja prenen un especial protagonisme. Durant el vídeo es presenten dades com que les dones dediquen de mitjana una hora més al dia a tasques domèstiques o que el 93% de les excedències per cura de fills les agafen dones.

Vota el número 1

Pel 24 de setembre

COL·LABORADORS