Llagostera Ràdio on-line

Un cambrer servint una consumició. / Foto: Jordi Marsal (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La pandèmia ha afectat negativament tots els sectors de l'economia espanyola, però l'hostaleria ha estat, amb diferència, el més castigat.

Segons l'informe 'Impacte econòmic de la covid-19 a les empreses espanyoles', publicat pel Banc d'Espanya, la facturació de bars i restaurants des de l'esclat de la pandèmia s'ha reduït un 45,5% en termes interanuals, gairebé el triple en comparació a la mitjana de l'economia espanyola (-16,1%).

Pel que fa a l'ocupació, el nombre de llocs de treball al sector ha caigut un 35%, quatre vegades més respecte a la resta (-8,6%). Finalment, l'hostaleria és el sector que presenta més heterogeneïtat, amb empreses que han aconseguit mantenir bona part de l'ocupació i d'altres que gairebé ho han perdut tot.

Quant a la variació dels ingressos, el segon sector més afectat per la crisi de la covid-19 és el dels serveis administratius, amb una davallada del 16,8%. A continuació apareixen el transport (-16,3%), el comerç (-15,6%) i la indústria manufacturera (-12,7%).

Pel que fa a l'ocupació, novament són els serveis administratius, després de l'hostaleria, els més afectats per la pandèmia, amb una reducció de l'ocupació de l'11,9% respecte als mesos previs a la crisi. També destaquen el transport i el comerç, amb caigudes en l'ocupació del 8,3% i del 7,3%, respectivament.

En relació amb la mida de l'empresa, l'afectació està directament relacionada amb la seva mida. Les companyies amb menys de deu treballadors han experimentat una caiguda mitjana de la facturació del 19%, mentre que el nombre d'empleats s'ha reduït un 10,4%. Els percentatges son món similars dins el grup d'empreses d'entre deu i 49 empleats, mentre que en les societats de més de 50 treballadors, la facturació s'ha reduït al voltant d'un 12,5% i l'ocupació al voltant del 6,5%.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS