En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una pantalla amb consellers autonòmics de Salut amb la ministra Carolina Darias i el ministre Miquel Iceta. / Foto: Borja Puig de la Bellacasa (Pool Moncloa)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

"L'objectiu és seguir salvant vides", ha afirmat la ministra Carolina Darias per justificar les restriccions pactades per Setmana Santa.

Durant la reunió del Consell Interterritorial de Salut s'han votat les mesures que han d'estar vigents per Setmana Santa i han comptat amb el vot en contra de la Comunitat de Madrid, l'abstenció de Catalunya i el vot a favor de la resta d'autonomies.

La ministra ha subratllat en diverses ocasions de la roda de premsa que els acords es transcriuran en una ordre ministerial que, per tant, serà "d'obligat compliment". Ho ha reiterat a preguntes dels periodistes, quan se li ha comunicat que el conseller de Salut de la Comunitat de Madrid ja ha anunciat que aquesta autonomia no respectarà el confinament perimetral.

Darias també ha explicat que el confinament autonòmic no afecta les Canàries i les Balears que, amb tot, tindran l'entrada de persones limitada al que estableix el decret d'estat d'alarma.

Pel que fa al toc de queda, s'estableix que "com a màxim" es podrà circular pels carrers fins a les onze de la nit, fet que no eximeix que les Comunitats puguin delimitar períodes més restrictius. En aquest sentit, Catalunya ja ha anunciat que mantindrà el toc de queda actual a les deu de la nit.

Les reunions quedaran restringides en aquests dos períodes a grups de quatre persones en espais públics tancats i de sis en espais públics oberts, excepte els grups de convivents.

Als espais privats, per exemple a les llars, la restricció estipula que només hi podrà haver els convivents.

Darias ha subratllat en aquest punt que es tracta d'un "acord de mínims", és a dir, que si alguna Comunitat Autònoma, per raó de la situació epidemiològica, entengués que les ha de restringir, ho podrà fer.

El Consell Interterritorial de Salut ha acordat també el tancament perimetral autonòmic.

L'acord inclou una recomanació per començar a aplicar aquestes mesures quinze dies abans de la Setmana Santa.

D'altra banda, la ministra de Salut, Carolina Darias, ha anunciat aquest dimecres que la Comissió de Vacunes estudiarà aquest dijous aixecar la restricció a 55 anys del vaccí d'AstraZeneca. Darias ha afirmat que aquest extrem no és cap novetat respecte al full de ruta pactat inicialment a la Comissió de Salut Pública, on hi ha representació de totes les administracions.

La titular de la cartera sanitària ha subratllat que l'estudi que la farmacèutica duu a terme als EUA encara no ha acabat, però ha admès que hi ha evidència científica que indica que el vaccí és segur. En tot cas, però, ha advertit que el govern farà el que el comitè d'experts de la Comissió de Vacunes indiqui.

Cal recordar que Catalunya ha amenaçat el govern estatal amb començar a administrar a més grups d'edat amb el vaccí d'AstraZeneca encara que decideixi mantenir la restricció als majors de 55 anys.

Vota el número 1

Pel 8 de març

COL·LABORADORS