En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els responsables de Salut han donat un missatge de tranquil·litat davant la suspensió provisional de la vacunació amb AstraZeneca en diversos països, entre ells Espanya.

Han recalcat que els sistemes de farmacovigilància funcionen i que ara cal esperar l'informe de l'Agència Europea del Medicament (EMA). "Qualsevol persona que ha rebut una vacuna d'AstraZeneca ha d'estar tranquil·la", han remarcat.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha indicat que s'han administrat uns 17 milions de vacunes de la farmacèutica anglesa -6 a la Unió Europea i 11 al Regne Unit- i que s'han notificat 14 casos de trombes -11 a la UE i 3 al Regne Unit- en persones que l'havien rebut, de manera que la incidència no arriba a 1 cas per milió. La incidència observada, ha afegit Argimon, és menor a la d'un context sense vacunació.

Amb tot, Argimon diu que és "necessari" que l'EMA estudiï a fons aquests casos per dilucidar si són una coincidència en el temps o bé hi ha un efecte de causalitat amb la vacuna. Argimon ha exposat que si aquest fos el cas, el que hauria de respondre aleshores l'EMA és si els beneficis de vacunar superen els riscos i, en el supòsit de ser-hi favorable, quines estratègies caldria desplegar per disminuir aquests riscos.

Argimon ha volgut deixar clar que "no hi ha cap medicament, cap vacuna, que no tingui efectes adversos" i que la pandèmia del coronavirus implica incerteses de forma contínua.

La responsable de Farmacovigilància de la Fundació Institut Català de Farmacologia, Glòria Cereza, ha exposat que la suspensió cautelar d'un medicament per aquesta incidència d'esdeveniments adversos no és una situació freqüent, si bé senyals d'alerta amb medicaments se'n generen constantment.

Cereza ha explicat que tots els medicaments tenen riscos i que el perfil de toxicitat d'un fàrmac es va construint a mesura que es va administrant. És en aquesta fase quan comença la farmacovigilància amb l'objectiu d'identificar, quantificar i avaluar nous riscos. Això es fa a través del sistema de notificació espontània, conegut com a programa de targeta groga.

El pla de vacunació continua amb els vaccins de Pfizer i Moderna, ara en persones majors de 80 anys i persones amb malalties greus. També s'estan vacunant persones que ingressen de nou en residències. Un total de 652.640 persones han rebut la primera dosi d'una vacuna contra la covid-19 a Catalunya, un 8,45% de la població, mentre que 247.947 tenen les dues (3,2%), ha indicat Cabezas.

La previsió per a les properes tres setmanes és completar el procés d'immunització amb segones dosis. Aquesta setmana han arribat 84.240 dosis de Pfizer i 42.000 Moderna. Divendres n'havien arribat 37.200 d'AstraZeneca, ara aturades.

La previsió del Departament de Salut és començar la vacunació a la població general a l'abril seguint un criteri d'edat, de major a menor. Salut no avança gaires més detalls d'aquest pla de vacunació fins que no tingui compromeses el nombre i el calendari de recepció de vacunes, diuen els seus responsables.

La idea de Salut és començar aquesta vacunació 'massiva' un cop acabada la dels treballadors essencials. Caldrà veure com afecta el calendari la suspensió cautelar d'AstraZeneca, que és la vacuna utilitzada entre aquests col·lectius.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS