En directe: Informatiu local i comarcal + Agenda local

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha afirmat que els centres educatius poden exigir als alumnes mantenir la càmera activa durant les classes en línia.

Aquesta és la conclusió d'un dictamen emès per aquesta institució a petició d'una fundació de l'àmbit educatiu.

El dictamen conclou que l'activació de la càmera, tant per part de menors com de majors de 14 anys, és pot considerar amb caràcter general un tractament lícit. Tot i això, demana que es valori si es necessari en tots els casos, tenint en compte l'edat de l'alumne i el tipus d'activitat.

Demana també descartar la gravació dels alumnes perquè pot suposar un tractament "més invasiu", amb l'excepció que sigui necessari en una situació concreta.

L'APDCAT fonamenta el seu posicionament en l'obligació dels centres educatius d'assegurar i garantir la funció educativa. A més, recorda que la legislació educativa habilita legalment per al tractament de les dades necessàries per a l'exercici de la funció docent, també pel que fa a la imatge.

A més, recorda que en l'actual situació de pandèmia s'ha prioritzat la formació a distància i les classes en línia en determinats supòsits. Afegeix que aquestes mesures són d'obligat compliment i per això els centres estarien habilitats per tractar les dades dels alumnes necessàries per fer possible aquesta formació en línia, també la imatge.

Tot i el vistiplau per tractar la imatge, l'APDCAT apunta que això no exclou el necessari compliment de la resta de principis o obligacions de la normativa de protecció de dades, com ara que siguin dades mínimes i proporcionades. Així, apunta que pot no ser necessari en tots els casos i demana tenir en compte l'edat de l'alumne i el tipus d'activitat.

En aquest sentit, reclama determinar si el correcte desenvolupament de la classe requereix la visualització de la imatge de l'alumne de manera contínua per part del docent. El dictamen proposa per exemple l'ús del xat com a alternativa o l'ús puntual de la càmera.

En tot cas, l'APDCAT recorda que els alumnes poden exercir els seus drets d'accés, rectificació, supressió o d'oposició en relació amb el tractament de les seves dades personals.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS