18
Dim, Maig
40 Articles Nous

En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera de Salut, Alba Vergés. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut ha refermat que el confinament comarcal era "la primera mesura que calia entomar" veient el creixement exponencial d'ingressos a les UCI.

I sobretot, la previsió que en els propers dies la situació vagi a més. "Estem molt preocupats", ha admès Vergés, perquè tot i que els positius de covid-19 no augmenten tant, sí que cada vegada els llits de crítics s'omplen més "que en la tercera i segona onada".

"Avui ha entrat en vigor la resolució, i allò que diu és que la mobilitat tan sols s'ha de donar dins la comarca", ha afirmat Vergés, en referència al confinament. La consellera ha admès que ja "veien a venir" que caldria intensificar restriccions després de la Setmana Santa i ha fet una nova crida a la ciutadania perquè "compleixi estrictament" les mesures per frenar la pandèmia que hi ha vigents en cada moment.

Vergés també ha dit, però, que des d'ara i fins al dia 19 d'abril s'analitzarà la situació per si cal prendre "mesures més acurades, imprescindibles i justes". Ara bé, també ha volgut matisar que tant poden anar en un sentit (és a dir, relaxament) com en l'altre (o sigui, noves restriccions).

"Quan es pot, mirem d'augmentar l'activitat social i econòmica, perquè no només lluitem contra la covid sinó també contra la fatiga pandèmica", ha assegurat la consellera de Salut. "Però la situació epidemiològica ara és complexa, i tenim un indicador claríssim, que són els ingressos a les UCI que no veiem amb interioritat", ha afirmat Vergés. I ha afegit: "Si es dona el cas, prendrem les mesures necessàries i imprescindibles per a un millor control de l'epidèmia".

En referència a les crítiques pel retorn al confinament comarcal, i també al clam del sector cultural perquè s'estableixi un salconduit, la consellera ha dit que "sempre es té tot damunt la taula" i que no es descarta "mai res". "Intentem trobar les mesures que s'adiuen a una situació epidemiològica complicada, i segurament afectarà molta gent i organitzacions", ha dit Vergés. "Si això hagués de canviar se sabria, però de moment, tenim les que tenim", ha reiterat la consellera de Salut.

Alba Vergés també s'ha referit aquest divendres a l'estratègia de vacunació, després que Sanitat hagi decidit que el vaccí d'AstraZeneca es pugui injectar a persones d'entre 60 i 69 anys. D'entrada, la consellera ha criticat l'anar i venir del Ministeri. "Ens han marejat molt per acabar al lloc que des de Catalunya els nostres tècnics havien defensat sempre: que calia prioritzar el criteri d'edat, immunitzant primer les persones més vulnerables, i a partir d'aquí anar baixant", ha dit Vergés.

La consellera ha dit que, d'entrada, allò que es farà és continuar vacunant amb AstraZeneca les persones d'entre 60 i 65 anys, i que "previsiblement després es farà el següent pas" (és a dir, arribar fins a les de 69). En paral·lel, Salut espera que aquesta setmana –"avui", "diumenge", ha dit la consellera- s'acabin de vacunar els més grans de 80 anys amb Pfizer o Moderna.

"A partir d'aquí, anirem baixant el nivell de risc fins a trobar-se amb l'altre grup d'entre 60 i 65 anys, ja vacunats", ha concretat Vergés. I ha afegit que, a partir de la setmana vinent, ja confien poder començar a vacunar les persones de 79 anys amb el vaccí.

Pel que fa a aquells de menys de 60 anys que ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca –col·lectius essencials com policies, sanitaris i també professorat- Alba Vergés ha dit que encara hi ha "marge" per poder decidir si se'ls administrarà o no una segona dosi. Perquè calculant quan van rebre la primera dosi d'AstraZeneca, aquesta segona injecció del vaccí hauria de començar a subministrar-se'ls a partir de finals d'abril o principis de maig.

"Tindrem les reunions tècniques pertinents, però tenim dies suficients; quan s'hagi decidit en base a criteris tècnics, ho explicarem", ha afirmat la consellera de Salut.

En referència a la vacunació contra la covid-19, Vergés també ha explicat que el Departament intenta "poder avançar-la" perquè allò que es faci avui també determinarà "com serà l'estiu". "És evident que no serà normal, però això no vol dir que no es puguin fer activitats; poder-lo passar en les millors condicions és important a tots els nivells", ha afirmat la consellera de Salut.

Vota el número 1

Pel 21 de maig

COL·LABORADORS