En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El director de l'ÍTACA, Fran Arnau, amb els represenants municipals de les set poblacions que col·laboren en el festival. / Foto: Xènia Gasull (Festival Ítaca)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El festival Ítaca, impulsat per la productora gironina Link Produccions, no perd l'esperança i aquest estiu ha programat actuacions a set municipis de l'Empordà. Seran des del 21 de maig i fins al 25 de setembre.

Després de l'Edició Limitada de l'any passat, el festival torna a recuperar bona part de la programació anterior a la pandèmia i aquest estiu programarà més d'una vintena d'actuacions a Palafrugell, Gualta, Corçà, La Pera, L'Estartit, Calella de Palafrugell i L'Escala.

En total, es posen a la venda un total de 13.000 entrades.

El festival acollirà les actuacions d'algunes de les bandes i artistes catalans més populars del moment, propostes emergents i una selecció d'artistes d'altres punts de la geografia espanyola.

Stay Homas, els grans triomfadors de la darrera edició dels Premis Enderrock, actuaran el 4 de juliol a l'escenari de les Havaneres de Calella de Palafrugell, a platja de Port Bo i amb el mar com a teló de fons. Oques Grasses també participarà en la novena edició del festival, el dia 26 de juny a l'Estartit, en la gira de presentació del nou disc que es publica el mes vinent.

Un altre dels plats forts serà l'actuació de Zoo, el dia 11 de juny a Corçà. Els valencians tornen al festival amb nou treball sota el braç, Llepolies, el tercer disc d'estudi que reforça el seu particular estil musical basat en la mescla de rap combatiu i de música electrònica.

Lágrimas de Sangre també visita de nou el festival i torna als escenaris amb tota la seva energia i amb un nou espectacle que inclou clàssics de la seva carrera així com algunes de les noves cançons dels discos en solitari que van crear els seus integrants durant la pandèmia. L'actuació tindrà lloc el 25 de juny a l'Estartit amb Sample Corp. com a teloners. I completen aquest repòquer d'asos Balkan Paradise Orchestra, que pujarà a l'escenari de l'Estartit el 2 de juliol amb un autèntic elixir de melodies tradicionals amb ritmes de tot el món.

Dels artistes d'altres punts de l'Estat destaca el concert d'Iseo & Dodosound que oferirà la seva única actuació a les comarques gironines aquest estiu per presentar el seu nou disc Atrapada, el 24 de juny a l'Estartit.

El responsables del festival destaquen també l'actuació de la cantautora Travis Birds, una de les últimes revelacions de l'escena espanyola que presentarà les cançons del seu nou treball La Costa de los Mosquitos, el 2 de juliol a l'Estartit.

L'escena més independent de casa nostra també tindrà protagonisme en aquesta novena edició. Albert Pla, l'artista que ha participat en gairebé totes les edicions de l'Ítaca, torna al festival per presentar el seu nou espectacle 'Os acordáis?' amb el qual reflexiona amb ironia sobre l'impacte que ha tingut la crisi del coronavirus a escala mundial, una proposta que barrejarà cançons noves i cançons emblemàtiques de la seva carrera amb algun monòleg. Serà el 18 de juny a la Pera.

Altres destacades artistes del panorama musical català també participaran en aquesta edició del festival. La pianista i compositora Clara Peya presentarà el seu nou disc Perifèria el 12 de juny a Corçà, mentre que una altra de les creadores més consolidades de l'escena catalana, Núria Graham, actuarà el 6 de juny a Gualta.

Completa aquesta oferta El Petit de Cal Eril, que presentarà temes inèdits del seu pròxim disc el 22 de maig a Palafrugell.

A l'Ítaca també hi ha espai pels grups emergents. El festival acollirà el concert d'una de les formacions que estan cridades a consolidar-se com una de les bandes de referència del país: Marcel i Júlia, la banda de l'excantant de Txarango, Marcel Lázara i la seva companya de viatge Júlia Arrey, que actuaran a Palafrugell el 21 de maig per presentar el seu treball En órbita.

El festival estrena enguany la 'Nit Luup' en col•laboració amb la jove discogràfica Luup Records que reunirà tres promeses de l'escena catalana amb propostes trencadores i actuals: The Tyets, Galgo Lento i Ariana Abecasis. Serà el 4 de juny a Gualta.

Amb la voluntat d'arribar a tots els públics, el festival programa les actuacions de les dues formacions per a públic familiar més populars del moment. El Pot Petit actuarà a Corçà el 13 de juny amb la nova proposta Vull cantar i ballar, un espectacle molt festiu que combina música, titelles i danses. I completa la programació infantil el grup Xiula, que actuarà el 27 de juny a l'Estartit per presentar el darrer disc Descontrol MParental i nou espectacle.

Fidel a la voluntat de mantenir un equilibri entre la participació d'homes i dones, el festival ofereix una oferta variada que garanteix la presència femenina a l'escenari amb artistes de gran qualitat. Pràcticament la meitat de les actuacions estan protagonitzades per dones o inclouen presència femenina en les formacions.

Els concerts es faran en espais oberts i amplis amb aforaments que van dels 500 i als 900 espectadors com a màxim. Aquest any i com a novetat, les platees de la majoria de concerts s'estructuraran amb 'illes bombolla', formades per una taula i les cadires necessàries per a cada grup de convivència que no podran superar les quatre persones. Aquesta disposició, a banda d'assegurar la distància de seguretat corresponent, permetrà als espectadors gaudir del servei de bar sense moure's del seient, ja que habilitaran un servei de comandes a través dels mòbils. El festival aplicarà totes les mesures de seguretat establertes per garantir la salut de tothom.

Durant la presentació de la programació, el festival vol tornar a reivindicar la cultura com un bé essencial per a les persones i com un espai segur davant la covid-19. Per això, exigeix a les autoritats unes normes "clares i estables" que permetin oferir al públic esdeveniments culturals i d'oci de manera "organitzada i segura".

Més enllà del salconduit cultural, que el festival també defensa, Ítaca reclama un conjunt d'accions que assegurin la supervivència d'un sector "que ja estava en crisi abans de la pandèmia". En aquest sentit, l'organització del festival ha volgut agrair la col•laboració dels ajuntaments i de l'Entitat Municipal Descentralitzada per apostar decididament per la cultura i la música en uns moments complicats per al sector.

Les entrades per als concerts de la novena edició s'han posat a la venda aquest dilluns al migdia al web del festival (www.itacacultura.cat).

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS