En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un bosc de les Gavarres. / Foto: ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les Gavarres s'estenen a cavall del Gironès i el Baix Empordà, abracen 20 municipis i sumen 28.000 hectàrees d'espais naturals.

Durant mig any, i amb la participació del territori, el consorci que les gestiona ha estat elaborant un pla estratègic, que ha de servir per guiar les diferents accions que es faran al massís des d'ara i fins al 2025.

Un dels objectius damunt els quals es posa el focus és l'ús públic i social que tenen les Gavarres. De fet, el consorci no amaga que, arran de la pandèmia, s'ha incrementat l'afluència de visitants al massís. Per saber si hi van sols o en grups, quanta estona s'estan dins l'espai i què hi van a fer, el consorci ja ha anunciat que posarà comptadors en diferents punts de les Gavarres.

El president del consorci, Pau Presas, explica que ara per ara no es plantegen restringir l'accés al massís. "La voluntat no és posar barreres sinó apostar per la pedagogia", concreta. "És a dir, que els usuaris entrin a les Gavarres sabent què és allò que s'hi pot fer i què no, i que determinades actituds malmeten l'entorn natural", subratlla.

El consorci, però, sí que vol canalitzar l'entrada dels visitants al massís. Per això, segons explica el seu gerent, Marc Vilahur, entre els objectius del pla estratègic hi ha crear una xarxa de centres de recepció de visitants (com a mínim, tres).

Vilahur concreta que es podrien situar en municipis com Calonge, Fitor, Cassà de la Selva o Celrà, aprofitant algunes iniciatives locals que ja s'han impulsat. "En aquests moments, Gavarres està de moda; molts ajuntaments hi aposten i volen posar el massís en valor", diu el gerent.

Precisament, el pla estratègic del Consorci de les Gavarres també es marca impulsar la coordinació entre ajuntaments. I per això, es vol crear una taula de treball conjunta. "Allò que no volem és trobar-nos que cada municipi fa una cosa diferent de l'altre, i que hi hagi vint maneres de difondre les Gavarres", concreta el gerent del consorci.

Per això, com a primer pas, ja s'ha creat una nova imatge corporativa –una fulla d'alzina- que identifica l'Espai Natural Protegit (EIN) de les Gavarres. El logotip s'anirà estenent a tota la senyalística que hi ha al massís.

Vilahur també explica que, en el marc d'aquesta taula de treball conjunta, els municipis també aniran avançant sobre els usos i els accessos a les Gavarres. "Hem de tenir en compte que el pla estratègic és un document viu; per tant, no descartem en un futur emprendre accions per garantir que es compleixin els objectius de preservació i conservació que s'hi recullen", diu.

El pla estratègic 2021-2025 del Consorci de les Gavarres també es fixa crear un cos de voluntaris –aquí, amb la participació d'entitats locals- per ajudar a preservar tant el patrimoni natural com cultural del massís. Segons ha avançat Pau Presas, es preveu que comenci a ser una realitat d'aquí a pocs mesos.

A més d'aquests objectius, el document també en concreta molts altres. Des d'aquells que fan referència tant a la natura com al desenvolupament local, passant per la cultura, l'educació i la divulgació. Entre d'altres, es volen preservar els ecosistemes de més interès del massís, continuar lluitant contra les espècies invasores, intensificar la prevenció d'incendis o impulsar la conservació dels elements patrimonials que hi ha a les Gavarres.