En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Torna la inflació. Segons les dades que ha fet públiques l'Institut Nacional d'Estadística, a les comarques gironines els preus s'han apujat vuit dècimes de mitjana durant el mes de març.

Sobretot, per l'increment que han registrat els serveis bàsics.

Si bé al febrer l'electricitat i el gas van abaixar-se (després de disparar-se un 8,9% al gener) durant el mes passat van tornar a registrar un fort increment. En concret, de fins al 7,3%. I aquesta alça també ha comportat que els subministraments de la llar –aquí, també s'hi inclou l'aigua- s'hagin apujat de mitjana un 3,6%.

Però electricitat i gas no són els únics que han augmentat preus durant el març. A les comarques gironines, també s'han encarit la roba i el calçat (+2,8%), el transport (+1,8%) o els lloguers d'habitatge (+0,9).

Per contra, també hi ha hagut altres articles i serveis que s'han abaixat. Però en aquest cas, el descens de preus és molt més atenuat. Dins aquest grup s'hi troben, per exemple, l'oci i la cultura (-0,4%), l'alimentació (-0,3%), els articles de jardineria (-2,2%), els equips de telefonia (-2,3%) i els electrodomèstics (-0,2%).

A les comarques gironines, l'increment de preus d'aquest març ha fet disparar la taxa interanual de l'IPC. En concret, d'un any per l'altre, de mitjana els preus a la demarcació s'han encarit un 1,2%.

És la primera vegada que aquest índex se situa per sobre de l'1% d'ençà de l'esclat de la pandèmia. Perquè exceptuant el parèntesi del gener (en què la taxa interanual va situar-se al 0%) d'ençà del confinament per la covid-19 sempre hi havia hagut deflació. És a dir, que l'IPC interanual s'havia situat en negatiu (i en alguns casos, com al maig o a l'octubre, arribant a baixar fins a un 1,7%).

Per trobar una situació com la que s'ha viscut aquest març cal remuntar-se fins al gener del 2020, quan el coronavirus encara no havia fet estralls. Aquell mes, l'IPC interanual va augmentar un 1,4% a les comarques gironines.

La situació a comarques gironines, però, també es repeteix arreu del país. A Catalunya, durant el març la variació interanual de l'IPC ha estat de l'1,3%, més d'un punt per sobre de la taxa registrada al febrer (-0,1%) i assolint unes xifres que no es veien des de l'abril del 2019. Aquí, també és la primera vegada que l'IPC interanual creix per sobre de l'1% d'ençà de l'esclat de la pandèmia.

Si només es miren les dades del març, durant aquest mes els preus s'han apujat de mitjana un 0,9% a Catalunya. Aquest fort increment es deu, sobretot, als subministraments de la llar com l'aigua, el gas i l'electricitat i els combustibles.

Vota el número 1

Pel 2 de juny

COL·LABORADORS