En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, amb una partida de vacunes de Janssen. / Foto: Ministeri de Sanitat

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El govern espanyol distribuirà aquest dimecres les primeres 146.000 dosis de la vacuna de Janssen contra la covid-19 a les Comunitats Autònomes, després que l'Agència Europea del Medicament n'ha tornat a certificar la seguretat.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, i la directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, María Jesús Lamas, han recepcionat aquest dimarts a la nit els vaccins, que ja havien arribat a l'Estat la setmana passada i que estaven emmagatzemats a l'espera de la decisió de l'ens europeu.

La de Janssen és la quarta vacuna que es distribuirà a les Comunitats i Ciutats Autònomes, al costat de les de Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

Darias ha mostrat la "satisfacció" per poder incorporar un nou vaccí a la cartera espanyola, amb la intenció de "seguir inoculant tota la ciutadania". La titular de la cartera de Sanitat ha afirmat que l'objectiu prioritari del govern d'Espanya, de les Comunitats Autònomes i de les Ciutats Autònomes és "vacunar, vacunar i vacunar".

D'altra banda, la misistra de Sanitat ha confirmat que la Comissió de Salut Pública ha descartat aquest dimarts ampliar el temps entre l'administració de la primera i la segona dosi de la vacuna contra la covid-19. Per tant, es manté la pauta de 21 dies entre les dues dosis de Pfizer i de 28 dies per a la de Moderna. "No hi ha res a modificar", ha afirmat.

Darias ha celebrat que es mantingui així perquè injectar les dues dosis té "avantatges", ja que garanteix "doble protecció". La ministra ha afirmat que calia obrir el debat perquè ho van demanar algunes autonomies.

El Ministeri informa que la Comissió de Salut Pública ha aprovat aquest dimarts la sisena actualització de l'Estratègia de Vacunació, que "reafirma la prioritat" de vaccinar "quan abans millor" les persones més grans de 60 anys.

Aquesta actualització estableix que es continuarà vacunant les persones de 70 a 79 anys i aquelles amb condicions de molt alt risc prioritzades amb Pfizer i Moderna. De manera simultània es continuarà administrant el vaccí d'AstraZeneca al grup de 60 a 69 anys.

A banda, l'actualització assenyala que les primeres dosis de la vacuna de Janssen s'utilitzaran al grup de 70 a 79 anys, un cop l'Agència Europea del Medicament ha acabat la nova avaluació de seguretat.

De moment, continua pendent de resoldre què cal fer amb el grup de menors de 60 anys que han rebut la primera dosi d'AstraZeneca. La decisió es prendrà properament "en funció de l'evidència científica i la disponibilitat de les diferents vacunes".

En aquest sentit, sí s'indica que les persones que pertanyen a col·lectius en actiu amb una funció essencial per a la societat, les que conformen el grup 6, seran vaccinats, un cop s'acabi amb el grup de més de 60 anys, amb "la vacuna disponible". Fins ara l'estratègia marcava que havien de rebre el producte d'AstraZeneca.

D'altra banda, l'actualització posa de manifest, segons indica el Ministeri de Sanitat, que el risc d'infecció a les residències geriàtriques va baixar un 57,2% 14 dies després de la vacunació amb la primera dosi i un 81,2% després de la segona. A banda, "s'observa protecció indirecta a les persones no vacunades que viuen en residències on hi ha una alta taxa de vacunació".

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS