En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una caixa plena de pomes ecològiques de muntanya amb el segell de producció ecològica. / Foto: Martí M. (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Al 2020, la superfície de producció ecològica a Catalunya ha augmentat, de la mateixa manera que també han crescut el nombre d'operadors ecològics.

N'hi ha prop de 4.500, un 8,4% més que l'any anterior.

El conreu majoritari és la vinya, representa un 42% del total d'aquest cultiu a Catalunya, i en ramaderia ecològica, s'han superat les 1.000 explotacions amb un increment d'un 23% dels caps de bestiar. Així mateix, ha pujat un 39% el volum d'arnes d'apicultura de producció ecològica.

Segons la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, la indústria alimentària ecològica registra més de 2.4000 empreses, un 6,49% més que l'any passat, en els sectors de l'elaboració, la importació i la producció. L'any 2019, la producció ecològica va facturar per valor de 808 milions d'euros, un 16% més que l'any anterior. De fet el 60% de la població catalana consumeix productes ecològics i un 34% ho fa de forma setmanal.

La consellera també ha posat de manifest que la Unió Europea ha assenyalat la necessitat d'assolir un "pacte verd" entre institucions i ciutadania per fomentar el consum d'aquests productes. En aquest sentit, un element clau és el de treballar per un sistema alimentari "just" a través d'una estratègia orientada a la producció d'aliments sostenibles mitjançant la reducció de plaguicides, la millora del benestar i revertint la pèrdua de biodiversitat.

Per Jordà, aquestes xifres i objectius d'àmbit europeu suposen una "oportunitat econòmica" per al sector. En aquest sentit, ha recordat que el Departament ha executat plans d'acció des de fa molts anys i que enguany se n'impulsarà un de participació amb tots els agents per ampliar la producció ecològica del país.

La previsió és que aquest Pla d'acció de la producció ecològica a Catalunya estigui llest al gener de 2023, quan entri en funcionament la nova Política Agrària Comunitària. Haurà de comptar amb la implicació d'altres departaments i administracions per aconseguir més efectivitat i transversalitat de les actuacions.

Vota el número 1

Pel 8 de juliol

COL·LABORADORS