En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El protocol enviat aquest dijous als centres escolars per organitzar el curs vinent obre la porta a retirar la mascareta a primària segons la situació epidemiològica.

El document publicat marca que "en funció de la immunitat assolida amb la vacunació, el context epidemiològic i la normativa vigent, l'ús de la mascareta és susceptible de patir variacions de cara al nou curs escolar 2021-2022".

En concret, obre la porta a revisar-ho per a la franja de 1r a 6è de primària, en què es valorarà "segons context i normativa".

"Tenint en compte les previsions i l'experiència publicada en altres països, tot fa pensar que seria el primer col·lectiu dins de l'escola sobre a qui podríem relaxar la mesura", ha afirmat el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

Ha afegit que això ja es podria fer al setembre. En canvi, es manté la mascareta obligatòria a partir de secundària i per al personal. També es mantenen els grups bombolla però es podrien combinar al pati.

Ramentol ha explicat que l'experiència d'aquest curs demostra que s'han produït menys casos i hi ha hagut menys transmissibilitat a primària. A més, ha apuntat que sí que ha tingut un impacte en la docència i en els alumnes. Per això, el document "s'obre a la possibilitat que no siguin necessàries en la represa del curs al setembre", segons ha explicat Ramentol.

Ara per ara, el text recull que no està indicada en el primer cicle d'infantil, que no és obligatòria en el segon cicle, que es valorarà segon el context i la normativa a primària i que és obligatòria a partir d'ESO i per al personal docent i no docent.

Un dels canvis principals respecte els accessos a les escoles el curs vinent és que ja no es considera que calgui prendre la temperatura diàriament per accedir al centre. Amb tot, es demanarà a les famílies la signatura d'una declaració responsable a l'inici del curs en què es comprometen a no dur l'alumne si té simptomatologia compatible amb la covid-19.

D'altra banda, les entrades i sortides del centre s'hauran de fer de manera esglaonada, tenint en compte el nombre d'accessos i de grups estables, si bé no es marquen intervals de deu minuts entre grups. També caldrà mantenir els fluxos de circulació un cop a dins.

La neteja es relaxarà ja que la via de transmissió a través de les superfícies és molt menys rellevant del que s'havia considerat inicialment. Per aquest motiu, el curs que ve no serà necessària l'aplicació dels protocols de neteja establerts ara i la neteja i la desinfecció d'espais es farà al final de la jornada.

Per contra, sí que es mantindran els protocols de ventilació actuals i el constant rentat de mans, ja que es consideren mesures fonamentals.

D'altra banda, el protocol manté l'organització dels centres en grups bombolla perquè és una fórmula que ha donat "molta seguretat a l'hora de garantir la traçabilitat".

El que sí variarà serà la distància dins de cada grup bombolla: mentre ara hi ha d'haver 1,5 metres entre persones, el proper curs no caldrà mantenir aquesta distància mínima.

A banda, s'obre la possibilitat que en espais a l'aire lliure, com els patis, es puguin combinar més d'un grup sempre que es faci ús de la mascareta. "Sempre els mateixos, no cada dia un de diferent i sempre amb les màximes mesures de protecció", ha matisat Ramentol.

Als menjadors també es mantenen els grups estables però com a novetat es permetrà compartir gerres d'aigua o setrilleres.

De la mateixa manera, també es permetrà tornar a portar joguines a l'escola i fer servir material compartit a l'aula.

En cas que es detecti un positiu o un cas susceptible de ser covid-19, no hi ha canvis i s'apunta que cal aplicar el protocol vigent de gestió de casos covid-19 als centres educatius.

El protocol és resultat del treball tècnic que estan duent a terme els departaments d'Educació i Salut. Ramentol ha insistit que el document enviat aquest dijous està "sotmès a l'evolució de la pandèmia i de la cobertura vacunal" fins a l'inici de curs.

Vota el número 1

Pel 27 de maig

COL·LABORADORS