En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Catalunya ha estat la primera institució en reconèixer les víctimes d'assetjament sexual de segon ordre. Es de persones que pateixen violència per ajudar a dones que han viscut assetjaments masclistes.

Malgrat tot, aquest àmbit encara és molt desconegut i per això el projecte de recerca SOL.NET –liderat per la investigadora de la Universitat de Girona, Patrícia Melgar- ha ha aprofundit en aquesta figura.

En l'estudi hi ha participat diversos investigadors de la Universitat de Girona, la Universitat de València i la de Castilla i la Mancha. En aquesta investigació es desprèn que les persones de l'entorn son clau per abordar la violència masclista. En molts casos, familiars i amics poden fer que les dones trenquin el seu silenci i detallin escenes d'assetjament. Tot i així, aquestes persones també s'exposen a un risc de ser víctimes de violència, en la majoria de casos verbal o psicològica.

En l'estudi s'han fet 1.541 enquestes a persones majors de 18 anys d'arreu de l'estat espanyol. Els resultats mostren que un 68% dels enquestats ha detallat conèixer o haver presenciat algun episodi de violència masclista al llarg de la seva vida. De totes aquestes persones, n'hi ha que no ajuden a les víctimes.

De totes elles, un 40% no ho fa per por de les represàlies que pot prendre l'agressor amb elles. De fet, és el motiu majoritari que porta a aquestes persones a no ajudar a les dones que han patit l'atac masclista.

Segons la investigadora Patrícia Melgar, la majoria d'atacs que reben les víctimes de segon ordre són "violència psicològica" i l'agressor aprofita per "desprestigiar personalment o professional" les persones. Segons la investigadora, els agressors intenten "silenciar" l'entorn de les dones agredides perquè se sentin més soles.

Part d'aquestes víctimes en segon ordre també són els professionals que ajuden a les dones agredides. Melgar ha detallat que persones d'associacions o entitats poden rebre atacs, sobretot verbals, pel simple fet d'ajudar a les víctimes.

Aquest estudi és el primer de tot el món que dona dades quantitatives sobre l'assetjament sexual en segon grau. Ara, els impulsors del projecte volen seguir endavant amb la recerca amb l'objectiu de recollir "amb major profunditat com s'exerceix aquesta violència". Per fer-ho s'entrevistaran amb dones que han patit violència masclista.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS