En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

D'esquenes, la mare acusada de "permetre" que violessin la filla de 8 anys. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dijous la dona que s'enfronta a 22 anys de presó per "permetre" que un home violés la filla de 8 anys a canvi de diners o drogues.

La fiscalia l'acusa d'un delicte de maltractament habitual, quatre delictes de maltractament en l'àmbit familiar a persona especialment vulnerable, un delicte continuat d'exhibicionisme i provocació sexual, un delicte de corrupció de menors i un delicte continuat d'abusos sexuals a menor d'edat en comissió per omissió amb agreujant de parentiu.

Sol·licita 22 anys de presó, una multa de 7.200 euros i que indemnitzi la menor amb 30.000 euros. També vol que la inhabilitin per exercir la pàtria potestat durant 6 anys. L'acusació particular s'ha adherit a la petició de la fiscal. La defensa, per contra, nega els fets i demana l'absolució.

La víctima va interposar la denúncia l'any 2017, quan ja feia cinc anys que vivia de manera permanent amb una família d'acollida. Segons ha explicat al judici, quan estava a 4t d'ESO no va "poder més": "Necessitava explicar-ho perquè m'ajudessin". La noia, que ara ja és major d'edat, ha concretat que tenia ideacions suïcides, s'autolesionava i veia que tenia molt problemes per relacionar-se amb nois. De fet, ha concretat que a dia d'avui aquesta situació persisteix i que continua sentint "repugnància" cap als homes.

El relat detallat que ha fet a la sala de vistes de la secció tercera de l'Audiència de Girona descriu un calvari de maltractaments, abusos sexuals, humiliacions i vexacions entre els anys 2008 i 2009, l'únic període de la seva vida durant el que va viure amb els seus pares biològics a Roses. Llavors tenia entre 7 i 8 anys.

Segons ha explicat, la duien sovint a casa d'un home, que ella interpreta que era com "el cap" del seu pare. Quan arribaven al pis, veia com aquest home entregava marihuana als seus progenitors o, també, com s'injectaven alguna substància, tot i que no pot precisar quina. Després, la deixaven allà. Aquest home, la despullava i la violava. Tot això passava, segons les acusacions, amb la connivència dels pares i "amb ànim de lucrar-se econòmicament" a costa de la menor: "Permetien que un home desconegut la posés de bocaterrosa, la despullés i la penetrés".

La víctima ha descrit l'home i ha explicat que va ser capaç d'ubicar l'adreça buscant el domicili per Google Maps però la investigació no ha pogut identificar-lo.

A més, la denunciant ha exposat que els pares la maltractaven sovint, tant a ella com al seu germà que és un any més petit. "Els càstigs i les pallisses eren constants", sostenen les acusacions. En concret, ha explicat que sovint els cremaven amb cigarrets i després "reien" o els van ruixar amb líquid anti-escarabats al cap. "Teníem polls i ens van posar el líquid, ens feia molt mal i coïa molt", ha precisat.

Al germà li van aplicar només en una ocasió i després el van rapar. A ella, més d'un cop. Això, ha concretat, li va provocar ferides al cap i actualment encara ha de fer servir un xampú i una loció especials.

Tant la noia com el seu germà han explicat que els seus pares els obligaven a "desfilar" en roba interior i sabates de taló: "Recordo unes botes blanques que tenia la meva mare i que ens feia posar". Segons la víctima, ho feien "per excitar-se" perquè després mantenien relacions sexuals i els obligaven a mirar.

No era l'única escena sexual que relaten haver vist. La víctima ha concretat que la seva mare exercia la prostitució i quedava amb clients en un vehicle i també presenciaven les relacions.

Al judici, els germans han detallat que els pares els obligaven a robar "vi i cervesa" al supermercat i recollir menjar dels contenidors: "Allò que estava en bon estat s'ho menjaven ells, a nosaltres ens donaven els productes en mal estat i a vegades ens ho feien menjar de quatre grapes". A més, el pare també va orinar sobre ells mentre dormien.

L'Audiència només ha jutjat la mare perquè el pare va morir. La processada ha negat totes les acusacions i ha dit que "mai" va fer mal als seus fills. No s'explica per què van interposar la denúncia i ha afirmat que, quan va morir el pare, ella no tenia recursos econòmics i per això van marxar de Catalunya per anar a Castella i Lleó.

Segons el seu relat, quan l'administració va declarar els menors en desemparament, els continuava veient amb visites programades fins que van anar a viure de manera permanent amb la família d'acollida. "No en tinc ni idea de per què m'han denunciat, només sé que estan intentant esbrinar si treballo i si tinc diners", ha dit. També ha negat haver-se drogat mai o haver exercit la prostitució. Afirma que, a Roses, va treballar de cambrera, netejant apartaments turístics i cuidant d'una dona d'edat avançada.

Al darrer torn de paraula, ha afirmat que els seus fills han dit "mentida rere mentida". Com a testimoni de la defensa, ha declarat una veïna de Roses amb qui tenien relació d'amistat i ha dit que mai va veure els nens mai cuidats, ni tampoc va apreciar que tinguessin cicatrius o ferides.

La seva defensa demana l'absolució perquè sosté que no hi ha cap prova que acrediti el relat de la filla. També apunta que hi podria haver "ànim espuri" perquè la víctima ha dit al judici que va acabar sentint "odi" per la mare biològica.

Els psicòlegs que van avaluar la víctima han concretat que el relat "compleix els criteris de credibilitat" i que li van apreciar simptomatologia compatible amb estrès posttraumàtic amb conductes autodestructives i ideacions suïcides.

Els forenses que van visitar la noia han exposat que no s'apreciaven lesions externes als genitals i que no van poder completar l'exploració perquè estava molt nerviosa i sentia molt dolor: "Només s'hauria pogut fer amb sedació".

El judici ha quedat vist per a sentència.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS