En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Les armes intervingudes per la Guàrdia Civil el 2011. / Foto: Marina López (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Entre els condemnats hi ha professionals del ram de les armeries, compradors, persones que s'encarregaven d'emmagatzemar munició, venedors i rehabilitadors de les armes.

Els 12 acusats s'enfrontaven inicialment a penes d'entre 10 mesos i 8 anys de presó per delictes de tinença d'armes, dipòsit d'armes, tinença d'armes sense permís, dipòsit d'armes de foc i de municions.

El fiscal i les defenses han arribat a un acord perquè els acusats han reconegut els fets i, a més, el cas ha trigat 10 anys en arribar a judici. Això ha permès rebaixar considerablement les penes, aplicant una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes.

La majoria de condemnes van dels 3 mesos a l'any de presó. La pena més alta, de 3 anys, és per a l'acusat que n'afrontava inicialment 8, defensat pel lletrat Carles Monguilod.

Cap d'ells haurà d'entrar a presó amb la condició de no tornar a delinquir entre 2 i 5 anys (en funció de la condemna).

La secció quart de l'Audiència de Girona també els hi ha imposat, de viva veu, la prohibició de tenir armes d'entre 3 anys i 3 mesos i 6 anys.

El cas que ha arribat aquest divendres a judici es remunta a finals del 2010 i principis del 2011 quan la Guàrdia Civil va descobrir una xarxa ubicada a les comarques gironines dedicada a traficar amb armes. En concret, es dedicaven a substituir canons de les armes en bon estat per alguns d'inutilitzats. D'aquesta manera, "induïen a error" la intervenció d'armes i aconseguien el certificat que acreditava que eren armes "no aptes per al foc".

Després, tornaven a reemplaçar el canó o bé el rehabilitaven i posaven les armes en circulació al mercat negre: "La realitat era diferent perquè eren armes aptes per fer foc". "El pas següent consistia en fer ús de les certificacions falses i vendre les armes en perfecte estat de funcionament a tercers, que no tenien llicència per la tinença o ús", recull l'escrit de la fiscalia que els processats han subscrit.

La Guàrdia Civil va fer entrades i escorcolls a negocis i domicilis de Figueres, L'Escala, Girona, Torroella de Montgrí o Riudellots de la Selva. Van intervenir més d'un centenar d'armes, entre armes curtes, fusells, escopetes o, fins i tot, bolígrafs-pistola. La majoria de les armes tenien el número de sèrie esborrat. També van comissar més de 30.000 cartutxos i més de 22 quilos de pólvora. A més, van descobrir maquinària utilitzada per a la inutilització i posterior rehabilitació de les armes i nombrosos canons que feien servir per passar el control de la intervenció d'armes.

El fiscal i les defenses han renunciat a presentar recurs i la sentència ja és ferma.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS