En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una de les cries de tortuga d'estany, que s'han localitzat al Ter. / Foto: Consorci del Ter

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Tècnics del Consorci del Ter van detectar a finals del passat mes de maig les tres primeres cries de tortuga d'estany (Emys orbicularis) nascudes en llibertat al Ter.

La troballa es va fer en el marc del seguiment de les poblacions de quelonis autòctons i exòtics, la tortuga d'estany i la de rierol en diferents puts del curs mitjà-baix del riu a l'espai natural protegit 'Riberes del Baix Ter'.

Amb aquest descobriment, des del Consorci asseguren que es comencen a recollir els fruits del projecte endegat l'any 2015, a través del projecte europeu LIFE Potamo Fauna i que va continuar amb el projecte 'Recuperació de la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i els seus hàbitats al Ter'.

En total, fins l'any passat s'havien alliberat 207 exemplars procedents del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, dependent de l’Associació Amics de la Tortuga de l’Albera, que té un programa de reproducció en captivitat d’Emys orbicularis des del 1992.

Des de fa uns anys, i precisament, en el marc del projecte LIFE Potamo Fauna, van poder ampliar les instal·lacions i això va permetre obtenir una supervivència de més de 50 exemplars juvenils cada any preparats per al seu alliberament a la natura.

Els primers exemplars alliberats el 2015 ara tenen uns vuit anys. Les tres primeres cries detectades pesen uns 5 grams i mesuren menys de tres centímetres de longitud de closca.

Des del Consorci, conjuntament amb el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, es continuaran alliberant nous exemplars al riu Ter. Aquesta tardor, de fet, es preveuen fer més alliberaments de tortuga d'estany. Cadascun d'aquests exemplars alliberats porta un xip per, precisament, facilitar la seva identificació i seguiment a llarg termini.

El seguiment i la detecció d'aquestes tres primeres cries ha permès determinar que els exemplars alliberats presenten una bona adaptabilitat als hàbitats naturals, que hi troben refugi i aliment, perquè tenen bons creixements, estat sanitari i s'han començat a reproduir.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS