En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una de les peces de l'exposició 'El temps de la memòria' al MAC a Girona. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest divendres s'inaugura l'exposició 'El Temps de la Memòria. Tresors del Museu d'Arqueologia de Catalunya a Girona' per celebrar els 175 anys de l'equipament de Sant Pere de Galligants, el més antic de Girona.

Aplega una selecció de 330 peces provinents d'una quarantena de jaciments de les comarques gironines, escollit concretament per poder teixir un "fil antropològic i arqueològic" per explicar les diferents etapes de les comunitats des del naixement i fins a la mort.

"Dels primers moments, tenim el biberó que mostra el començament el contacte amb els infants, i anem estenen el fil conductor antropològic fins a la mort, representada per urnes cineràries", ha explicat el responsable del MAC Girona, Ramon Buxó. Entremig, les peces exposades a Sant Pere de Galligants exposen un discurs que giren entorn a altres verbs claus en el desenvolupament humà: menjar, produir, gaudir, lluitar i crear.

La mostra innova des del punt de vista estètica amb algunes "transformacions" amb, amb un joc de llums i imatges, mostren l'evolució d'alguna de les peces. Darrere de cadascun d'aquests "tresors" hi ha anècdotes, tradicions, particularitats i peculiaritats que els visitants podran descobrir a partir de divendres i fins al 2022. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, inaugurarà l'exposició a les set de la tarda.

Una selecció de les peces exposades s'han escanejat en 3D i estan disponibles a Internet, gràcies a la col·laboració amb el programa 'Giravolt. Viu el patrimoni cultural el 3D' del Departament de Cultura. Hi ha, per exemple, un arpó paleolític, un càlat ibèric, una corna de senyals provinent del derelicte Culip IV o una joguina procedent d'Empúries, una nina articulada.

L'exposició es complementa amb un audiovisual que és un recorregut sobre l'origen de les col·leccions i la tasca quotidiana que fa diàriament l'equip humà per a la conservació i la col·lecció arqueològica que custodia el MAC a Girona. Buxó ha assenyalat que l'exposició recull només "una petita mostra" de les peces custodiades pel MAC: "Tenim material procedent de 1.324 jaciments de les comarques gironines, que representa de l'ordre d'uns 60.000 objectes inventariats".

Per commemorar el 175 anys i arran de l'exposició, també editen un catàleg que recull una dotzena de les peces més emblemàtiques de la mostra acompanyades de comentaris d'especialistes del món de l'arqueologia, persones relacionades amb el museu i personalitats de les comarques gironines que reflexionen sobre la relació entre la institució i la societat gironina com el xef Joan Roca, l'esciptor Rafel Nadal, l'historiador Joaquim Nadal, l'escultor Pep Admetlla o el llibreter Guillem Terribas.

El director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Jusèp Boya, ha posat el focus en la importància de Sant Pere de Galligants, tant per a visitants com per a escolars de la demarcació. Conegut originàriament com a Museu Provincial de Antigüedades y Bellas Artes de Girona i creat el 1845 per la Comissió Provincial de Monuments, el MAC Girona arriba als 175 anys. És el museu més antic de la ciutat i un dels més antics de Catalunya.

Boya ha afirmat que la commemoració és, també, "una ocasió per somiar i imaginar el futur": "Això ho hem començat a fer i ho anireu veient els propers mesos i anys desplegant la idea que el que en seu origen va ser un museu provincial ara és un museu nacional". En aquest sentit, ha anunciat que treballaran "en un seguit de reformes i canvis estructurals" perquè el MAC Girona s'adeqüi més a les "estètiques i sensibilitats contemporànies".

I això sense deixar de banda l'escenari de bellesa incomparable que també acull mostres i propostes culturals per a la ciutadania.

L'octubre passat, el tret de sortida a la commemoració va ser la inauguració de l'exposició '175 anys del museu de Sant Pere de Galligants' que, amb un centenar de fotos i dibuixos, proposa un viatge al llarg dels anys que ha anat teixint l'evolució del museu. Les dues mostres es podran veure fins el 2022.

Vota el número 1

Pel 31 de març

COL·LABORADORS