En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Salut ha obert aquest dijous la franja de 40-44 anys després que la setmana passada convoqués les persones de 45-49 anys i que aquest dilluns les comencés a vacunar de forma massiva.

Els responsables del pla de vacunació de la covid-19 han decidit obrir un nou grup d'edat per oferir el màxim de vacunes, per "totes les vies" i perquè no quedin hores sense omplir, com passa ara els caps de setmana, ha assenyalat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Cabezas ha animat a les persones d'aquests grups d'edat a demanar cita a través de la web de vacunació o bé a reservar-la quan rebin el SMS. Cabezas ha afirmat que és "molt important" que es vacunin, ja que també poden desenvolupar una covid-19 molt greu, i ha indicat, en aquest sentit, que de les 193 persones que hi ha ingressades a les UCI actualment a Catalunya, almenys 32 tenen menys de 50 anys.

De cara a la vacunació de les persones més joves, i si es continuarà avançant per grups d'edat o ja serà una convocatòria general -dues possibilitats que s'havien posat sobre la taula-, Cabezas ha apuntat que continuaran avançant per franges, sobretot per no col·lapsar el sistema, però que se solaparan més del que ha passat fins ara, quan s'havia esperat que la cobertura d'un grup fos més àmplia per obrir el següent.

Sobre la vacunació de turistes d'altres països o estatals, la secretària de Salut Pública ha assenyalat que estan esperant un posicionament del Ministeri de Sanitat, però que el més lògic és que si es tracta d'una estada relativament curta, rebin el vaccí als seus estats o comunitats autònomes.

Preguntada pels turistes catalans, si plantegen la possibilitat de vacunar-los en el seu lloc d'estiueig i no en el de residència, Cabezas no s'ha mostrat partidària d'incorporar aquesta opció dins de l'estratègia i ha esgrimit que la campanya és "molt complexa" i que "requereix l'esforç de tot el sistema sanitari", a més d'un "treball d'orfebreria des de l'atenció primària" per arribar a tothom, i també per responsabilitat. "Crec que el més lògic és vacunar-se en el lloc de residència si estem en la mateixa comunitat autònoma. Això és una acció de solidaritat i responsabilitat. Si vius a Barcelona o a Cornellà de Llobregat i estiueges a Salou, no et costa aire programar-te la vacunació en el lloc de residència", ha raonat.

D'altra banda, Cabezas ha constatat que, les primeres persones de 60 a 69 anys vacunades, amb AstraZeneca, ja els toca la segona dosi. Si no reben el missatge per a la segona dosi i ja han passat entre 10 i 12 setmanes, considerat com l'interval òptim per a la màxima immunitat, ha suggerit que es programin la cita a través del web.

En qualsevol cas, la secretària de Salut Pública ha exposat que, si bé fins ara es buscava vacunar amb segona dosi al voltant de la setmana 12, per arribar a més població, ara intentaran avançar-la cap a la setmana 10, per a més protecció davant de la variant Delta, que s'escapa de forma parcial, sobretot amb primera dosi.

Pel que fa a les dades de vacunació, el 40,5% dels ciutadans de Catalunya té posada la primera dosi de la vacuna contra la covid-19, percentatge que puja al 47,6% en el cas dels catalans de més de 16 anys, segons l'última actualització del Departament de Salut. El 24,3% té la pauta completa (el 28,6 dels que tenen més de 16).

En xifres absolutes, 3.171.298 persones han rebut una primera punxada, 48.984 més que fa 24 hores. 1.785.067 tenen la segona, 49.662 més que en el balanç anterior. En total, 1.905.976 catalans té la pauta completa, 54.947 més en un dia.

Vota el número 1

Pel 18 de juny

COL·LABORADORS