En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'arqueta de Banyoles durant la visita guiada. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una visita guiada ressegueix els passos de la banda d'Erik el Belga aquella nit d'ara fa 41 anys i recrea el robatori "sacríleg" de l'Arqueta de Banyoles.

11 de gener del 1980. És de nit i al monestir de Sant Esteve de Banyoles regna la calma. Mossèn Gelpí, després de l'ofici de tarda, tanca les portes del temple. No s'adona, però, que a l'interior s'ha amagat el lladre d'obres d'art Erik el Belga, acompanyat de membres de la seva banda. I aquella calma, en tan sols unes hores, dona lloc a un robatori del qual avui dia se'n pateixen les ferides.

Aquest és el fil argumental de la nova visita guiada que els Museus de Banyoles estrenen aquest estiu. 'Robatori sacríleg al Monestir de Banyoles', que pren el nom d'un titular de premsa de l'època, ressegueix els passos de la banda de lladres durant aquella nit infame.

S'hi explica com els lladres van amagar-se en un forat d'unes excavacions per no ser descoberts i, com si es tractés d'un argument de novel·la negra, el públic es converteix en detectiu i reviu què va passar aquella nit. Encara queden escletxes –perquè del cert, no es podrà saber mai què van fer els lladres- però també vestigis, com els danys que la banda va fer a la porta de la sagristia, a l'interior de la qual es custodiava l'arqueta.

Erik el Belga i els seus sabien el que es feien. Però el robatori va ser planificat en part. Després d'accedir a la sagristia i obrir l'armari on hi havia el reliquiari gòtic, van robar-ne les 28 figures dels sants –avui, se n'han recuperades 23- i també van arrencar-ne les ornamentacions de plata. Rere seu, van deixar un gran escampall.

Caos a la sagristia

"Generen un cert caos, obren calaixos, treuen objectes i aboquen el vi; s'emporten algunes peces de valor, però d'altres, com el bust de plata del segle XVII de Sant Martirià, no se l'enduen", concreta la guia turística Clara Bayarri. Ella és la veu que ressegueix què van fer els lladres aquella nit.

La visita permet descobrir com, si bé la banda d'Erik el Belga va planificar bé el seu objectiu, no va fer el mateix amb la fugida. Perquè un cop ja tenien les peces de l'arqueta, van anar amunt i avall del monestir intentant-ne sortir. Van intentar forçar algunes portes –entre elles, la de l'entrada- i al final van aconseguir fugir per un accés que donava al claustre (actualment, tapiat i que es fa servir de magatzem).

Des del claustre, van fer-se fonedissos. I amb ells, durant anys, les diferents figuretes de l'Arqueta, que no es recuperaran –i tan sols, en part- fins molts anys més tard.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Banyoles, Miquel Cuenca, subratlla que la nova visita no és tan sols "una activitat per posar en valor i donar a conèixer una de les joies del patrimoni de Banyoles". Cuenca diu que també es tracta "d'un exercici de teràpia col·lectiva" que ara, 41 anys després, contribueix "a superar el trauma que va suposar el robatori de l'Arqueta, ara que ja se n'han recuperat 23 de les 28 peces".

'Robatori sacríleg al Monestir de Banyoles' s'oferirà mensualment aquest estiu dins les activitat dels Museus de Banyoles. Les visites guiades es faran en horari nocturn, a les deu de la nit, per crear la mateixa atmosfera del moment en què Erik el Belga va arrabassar aquesta joia, "no només del patrimoni banyolí, sinó també del gòtic internacional", afirma Miquel Cuenca.

Les reserves a la visita, que té un preu de 4 euros, es poden fer a través del Museu Arqueològic Comarcal mitjançant el correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. o bé al 972 57 23 61.

Vota el número 1

Pel 9 de desembre

COL·LABORADORS