En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'avinguda de Platja d'Aro tallada al trànsit. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els canvis a les avingudes Cavall Bernat, on només s'hi permet circular en sentit sud, i a la s'Agaró s'han començat a aplicar aquest cap de setmana. I ja s'han traduït en crítiques cap a l'Ajuntament de Platja d'Aro.

Sobretot, dels comerciants de les galeries compreses entre aquest eix comercial i l'avinguda Doctor Fleming.

A l'avinguda S'Agaró, l'Ajuntament ha tallat completament al trànsit un dels dos carrils. Per fer-lo més amable, i evitar l'aparença d'asfalt dur, hi ha posat testos gegants i mobiliari urbà (sobretot, bancs). A més, també ha pintat motius a la calçada similars als que hi ha a les voreres (i que simulen onades del mar).

Aquí, des de les sis del matí i fins a les set del vespre, els cotxes només poden circular en sentit sud. Ho han de fer, però, pel carril contrari al què circulaven normalment (és a dir, pel de la banda de mar).

A partir del vespre, i durant tota la nit, al tram comprès entre la rotonda del Cor i el giratori del Doctor Trueta, els cotxes tenen prohibit circular. El trànsit es talla, tot l'eix de l'avinguda s'Agaró passa a ser 100% per a vianants, i només s'hi permet entrar en vehicle per accedir als guals o als hotels de la zona.

Més de 300 comerciants, però, ja han recollit signatures en contra d'aquest tall tou i reclamen a l'Ajuntament que el reverteixi. Les queixes més dures es concentren a la zona de les galeries comercials, tot i que també hi ha aparadors de l'avinguda s'Agaró que llueixen cartells en contra. I també, si es pregunta als vianants, la immensa majoria tampoc s'hi mostren massa a favor.

De fet, aquest canvi es recolza en una l'enquesta ciutadana que va fer l'Ajuntament la tardor de l'any passat. Un 66% dels qui van respondre-la (de 9.500 repartides se'n van rebre 472) van apostar perquè les avingudes es pacifiquessin, i la s'Agaró fos 100% peatonal.

La primera tinenta d'alcaldia d'Acció Territorial i Urbanisme, Montse Rovira, explica que els canvis d'aquest 2021 suposen "un pas més cap a la peatonalització de l'avinguda s'Agaró", després que l'any passat, arran del coronavirus, el trànsit en aquest eix comercial es tallés durant les tardes d'estiu. Rovira recorda que la mesura adoptada parteix de l'enquesta ciutadana que es va fer passat l'estiu, i que el projecte s'ha treballat conjuntament "amb entitats locals, econòmiques i empresarials".

"Tots els estudis així ho indiquen, els hàbits de compra i consum han canviat en els darrers anys, i tant a les grans ciutats com als pobles tothom tendeix a treure els cotxes dels centres i oxigenar-los; és un procés inexorable", explica la tinenta d'alcaldia. "Precisament, també perquè l'experiència de compra sigui el més gratificant possible", hi afegeix.

Montse Rovira explica, a més, que les crítiques d'aquest sector de comerciants han arribat "molt tard", quan el projecte ja s'havia enllestit i els canvis a l'avinguda s'Agaró estaven a punt d'implantar-se. "Hi ha hagut diverses reunions amb el Consell Local de Desenvolupament Econòmic i no havíem trobat cap oposició", explica. "En el moment en què han vist que començàvem a fer els treballs han volgut que es tiressin enrere, però això és molt difícil, pràcticament impossible", diu.

L'Ajuntament de Platja d'Aro entén les crítiques dels comerciants, però sosté que, precisament, totes les accions que fa són "per intentar-los ajudar i que tothom pugui fer la temporada turística més productiva possible". A més, Montse Rovira també diu que aquest "tall tou" de l'avinguda s'Agaró durant l'estiu no deixa de ser "provisional", perquè de fet, és l'avantsala de la gran obra que començarà a la tardor.

Serà aleshores quan tot l'asfalt l'avinguda s'Agaró s'aixequi per fer-hi passar els nous col·lectors. I a partir d'aquí, es consensuï quin serà el nou aspecte que tindrà un cop acabin les obres. "La visió definitiva l'obtindrem a partir de taules de treball participatives que farem a la tardor, i que definiran quin serà el futur projecte consensuat per a aquesta avinguda", conclou Montse Rovira.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS