En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya ha alertat aquest dijous de l'impacte de la campanya de la renda de 2020, en un context atípic per la crisi sanitària.

Aquesta situació ha afectat especialment els treballadors en ERTO per la falta de dades actualitzades per part del SEPE i la dificultat per entendre la forma de calcular la devolució.

De fet, en l'últim dia de campanya encara hi havia un nombre important de contribuents que no tenien les dades fiscals actualitzades, en referència als imports abonats pel SEPE durant l'ERTO.

Davant aquesta situació, els gestors preveuen que un 70% de les declaracions de la renda presentades per persones afectades per els expedients siguin incorrectes i necessitin regularització fora de termini.

"Temem una nova campanya de la renda amb una allau de requeriments", ha advertit la membre de la Comissió Fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratiu de Catalunya, Carme Elena.

Elena també ha expressat els seus dubtes sobre les regularitzacions. A partir del moment en què l'Agència Tributària emet el requeriment, el contribuent té deu dies hàbils per aportar la informació. Els gestors asseguren que es tracta d'un període insuficient per aconseguir les dades si el SEPE encara no les té actualitzades.

Per altra banda, els gestors han recordat que els afectats en ERTO podien demanar a Hisenda un ajornament en la presentació de la declaració de la renda de sis mesos i sense interessos. Tot i això, ara alerten "d'irregularitats", ja que s'estan concedint ajornaments d'un termini d'entre dotze i divuit mesos i amb interessos.

Els gestors administratius també creuen que no tots els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital han rebut la carta on se'ls avisava de l'obligació de fer la declaració i, per tant, asseguren que moltes de les persones susceptibles de rebre aquesta prestació no hauran presentat la declaració. Aquest fet és un requisit necessari per rebre l'ajut i els gestors preveuen que l'hagin de presentar fora de termini.

En aquest context, el Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya ha demanat no sancionar els contribuents afectats per ERTO i els beneficiaris de l'IMV si han de fer una regularització en els pròxims mesos. Els gestors entenen que no hi ha hagut "mala fe" sinó una "notable desinformació" i una "falta de comunicació" entre administracions.

Actualment no existeixen sancions per aquests casos concrets, però les sancions tributàries habituals oscil·len entre 150 i 300 euros per persona.

Els gestors també recomanen als contribuents revisar de nou les dades fiscals, encara que ja hagin fet la devolució i no rebin cap requeriment, per si han pagat més del necessari. En aquest cas, l'Agència Tributària no envia un requeriment, sinó que ha de ser iniciativa del contribuent.

Per evitar nous errors, els gestors també demanen a Hisenda que no regularitzi les declaracions errònies fins no estar segurs que el SEPE hagi traslladat tota la informació correcta o bé que aquesta es pugui aconseguir de manera ràpida.

En tot cas, els gestors critiquen que l'administració no hagi destinat més recursos per donar suport als contribuents en una campanya que ja es preveia molt complicada, per un nombre de persones molt elevat i poc habituada a fer la declaració.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS