En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Foto de família de la presentació del repte KAI a Palamós. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'equip de nedadors de Radikal Swim ha impulsat el repte KAI amb l'objectiu de completar desafiaments esportius sense precedents i sempre amb un rerefons solidari, aconseguir diners per projectes i campanyes locals de preservació del fons marí català.

El primer serà creuar nedant la Costa Brava de nord a sud i sense parar. No s'ha fet mai i els mateixos nedadors admeten que és un repte "molt i molt dur".

Són uns 120 quilòmetres i el nedador que vol fer la travessa sencera sense sortir de l'aigua és Gerard Alemany, que comptarà amb el suport de cinc esportistes més que l'aniran acompanyant i recolzant durant el repte cobrin diversos trams.

Alemany ha concretat que la intenció és assolir un ritme mitjà de 3,5 quilòmetres per hora, això vol dir que la previsió és completar el repte en 40 hores. No dormirà i no sortirà de l'aigua en cap moment i només s'aturarà per a avituallament.

Durant tota la travessa, també l'acompanyaran embarcacions de suport, àrbitres, un equip mèdic i de fisioteràpia i, també, suport psicològic. El nedador ha explicat que aquest repte uneix institucions, empreses, marques i persones compromeses amb el medi ambient del Mediterrani que col·laboren per aconseguir recaptar els més de 50.000 euros que volen destinar al projecte Evitem la Pesca Fantasma de la Universitat de Barcelona (UB).

El professor de la Facultat de Biologia, de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) i coordinador del projecte, Bernat Hereu, ha explicat que hi ha poca recerca sobre l'afectació de les arts de pesca perdudes al fons marí, que es poden convertir en veritable "trampes" per a la biodiversitat.

Per això, amb aquests diners volen finançar l'ús d'un vehicle submarí no tripulat dirigit per control remot per millorar l'eficiència del projecte, podent localitzar arts de pesca abandonades; impulsar campanyes de retirada i crear una base de dades per millorar el protocol sobre com retirar-les de manera òptima.

Les arts de pesca perdudes provoquen un fenomen anomenat "pesca fantasma" que malmet les espècies i, també, genera erosió al fons marí afectant espècies protegides com el corall vermell.

El repte KAI compta amb el suport de la Diputació de Girona, la xarxa de municipis de la Costa Brava, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, la Federació Catalana de Natació i la Universitat de Barcelona. Es poden fer aportacions per assolir la xifra marcada al web www.mecenes.ub.edu/pescafantasma.

La idea és que el repte comenci el dia 21 d'agost però dependrà de les condicions de mar i vent. A banda d'això, les dificultats principals que es poden trobar els nedadors són els bancs de meduses, el fet de nedar una nit sencera, l'exposició prolongada a l'alta salinitat que pot provocar inflamació de les vies respiratòries i alimentàries però Alemany ha subratllat que és, sobretot, la preparació mental.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS