En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Clients a un local d'oci nocturn. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit que la disseminació del virus s'ha donat a l'oci, tot i que no només en el nocturn.

Argimon ha avançat que habilitaran punts per fer proves on els professionals dels hospitals donaran suport per "descarregar" l'atenció primària davant de la pressió dels darrers dies.

Ha alertat que amb el 70% de la població vacunada es farà "curt"· perquè arribaran noves variants i, per tant, caldrà una vacunació "global".

El conseller de Salut ha afirmat, en declaracions a TV3, que en aquests moments estan "molt preocupats" per la primària, que està vacunant de forma massiva i que aquests dies ha de fer moltes proves a persones amb símptomes de la covid-19 i als contactes. Davant d'aquesta situació, ha anunciat que els grans hospitals de Barcelona i l'àrea metropolitana habilitaran punts per fer proves PCR i tests d'antígens amb l'objectiu de "descarregar" la primària.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, l'adjunta de direcció de la primària, Ariadna Mas, ha dit que els CAP necessiten "moltes mans per fer proves i diagnòstics" i que per això instal·laran carpes a l'exterior dels centres sanitaris per fer els tests als contactes de positius i així evitar que entrin als centres. Mas ha reconegut que els CAP estan "molt plens" i que en els darrers dies alguns pacients s'han hagut de derivar en altres centres.

Després que el Govern anunciés aquest dimarts el tancament de l'oci nocturn en espais tancats, Argimon ha assenyalat que aquest sector no és "l'únic responsable" de l'augment explosiu de casos de covid-19 que s'està produint a Catalunya en els últims dies, sobretot en els grups d'edat més joves, sinó que ho és "l'oci en general", en espais tancats, a casa, al carrer, ha dit, i la manera de relacionar-s'hi.

El Departament de Salut ha detectat ara com ara 31 brots en discoteques. En total, s'han identificat 456 positius de persones que van estar a les discoteques afectades i 1.576 contactes estrets. Tot i que Salut no concreta el nombre de contagis per discoteca, aquestes dades signifiquen que, de mitjana, unes 14 persones s'han contagiat en cada brot i han tingut 3,5 contactes estrets.

Davant d'aquest augment de contagis, a partir de divendres els locals d'oci nocturn només poden obrir els que tinguin terrassa a l'exterior, de moment per 15 dies. El conseller ha donat per fet que quan aquests locals puguin reobrir, ho faran amb tests d'antígens realitzats poques hores abans.

El conseller de Salut ha dit que no li han agradat les imatges d'aglomeracions de persones sense mascareta de festivals que s'han celebrat en els darrers dies, encara que s'haguessin sotmès a un test d'antígens a l'entrada, i ha explicat que han demanat als responsables del Cruïlla, que tindrà lloc aquest cap de setmana, que vigilin que els participants compleixin aquesta mesura.

Argimon ha indicat que sabran si s'ha produït un brot important en algun dels festivals celebrats recentment perquè l'entrada d'assistents queda registrada i faran un creuament de dades si es detecten positius, en el marc de les tasques dels serveis de vigilància epidemiològica.

El titular de Salut confia que amb les noves mesures -bàsicament el tancament de l'oci nocturn en espais tancats- es comenci a frenar l'increment de casos, però ha advertit que els contagis hi seran "tot l'estiu". També ha indicat que la Rt entre els més joves se situa entre 8 i 10 en aquests moments.

Tot i aquesta situació, el conseller no preveu ara com ara mesures de tancament "més dràstiques". Argimon ha argumentat que no anirien "a l'arrel del problema", que és una "bossa de contagis en un grup concret i pràctiques molt concretes" i que, en canvi, tindrien una afectació important emocional, social i econòmica per a molta gent.

Sobre l'ús de la mascareta, ha dit que aposten per recuperar-la a l'exterior perquè és "senyal" que la pandèmia no ha acabat.

Argimon ha explicat que aquesta cinquena onada del coronavirus té característiques molt diferents de les passades, sobretot perquè està afenctant persones d'edat joves i moltes de les persones contagiades són asimptomàtiques o tenen pocs símptomes. A més, ha destacat, aquesta onada està "colpejant més" els grups socials més benestants, amb el triple de contagis que els més desafavorits. Les anteriors onades havien afectat més els grups socials menys benestants.

Per la seva banda, Mas ha indicat que abans es detectaven entre quatre i cinc contactes de mitjana i ara, entre nou i deu. També ha recalcat que és "imprescindible" que els contactes facin els deu dies de confinament encara que el resultat del test hagi estat negatiu, perquè podria ser que s'haguessin contagiat però encara no haguessin positivitzat. Mas ha reconegut que hi ha persones que no estan complint el confinament sobretot per aquesta qüestió, perquè es pensen que si donen negatiu, no cal fer-lo.

En aquests moments, la majoria de pacients ingressats a les UCI són persones d'entre 40 i 69 anys, que no estaven vacunats o que només tenien una dosi. També hi ha, si bé pocs casos, ha recalcat Argimon, persones ingressades a l'UCI amb la pauta completa de vacunació. El conseller de Salut ha deixat clar que les vacunes són molt efectives, però que no ho són el 100%, i que el virus busca la manera d'escapar-se'n.

Argimon ha advertit que en aquests moments el virus està replicant "molt" i que la vacunació ha de ser global, perquè no apareguin noves variants, sobretot que puguin acabar escapant de les vacunes actuals.

Vota el número 1

Pel 8 de març

COL·LABORADORS