Llagostera Ràdio on-line

El president Aragonès i els consellers Argimon i Elena durant la reunió extraordinària de la comissió delegada en matèria de covid-19 per establir noves restriccions.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern vol limitar les trobades a 10 persones, mesura que fins ara era una recomanació, i farà tancar tot tipus d'activitats a les 00.30 hores, ja siguin bars, restaurants, cinemes, teatres o l'oci nocturn a l'exterior, encara obert.

La intenció del Govern és que les noves restriccions entrin en vigor de seguida que les publiqui el DOGC, però primer caldrà que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya avali la limitació de les reunions de fins a un màxim de 10 persones.

A més, tots els esdeveniments es faran asseguts i, per tant, no caldrà ja el test d'antigen previ que es va establir com a obligatori la setmana passada en actes de més de 500 persones. També es recomana als ajuntaments que restringeixin platges i parcs per evitar aglomeracions.

Es prohibeix el consum de begudes i aliments al carrer excepte en entorns escolars, segons ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja, en roda de premsa amb els consellers de Salut i Interior.

La portaveu també ha explicat que el president de la Generalitat ha encarregat al gabinet jurídic que estudiï la resolució del Tribunal Superior de Justícia valencià que ha validat el toc de queda en alguns municipis de la comunitat i elabori un informe que serveixi per tenir ja una part important de la feina feta si calgués demanar l'aplicació d'aquesta mesura a Catalunya.

Plaja ha destacat que les dades de la pandèmia són ara mateix "pèssimes", amb 1.091 persones als hospitals i 209 a l'UCI. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anat més enllà i ha afegit que les xifres són "més que pèssimes", tot remarcant que una de cada quatre persones que entra a l'UCI té ja menys de 40 anys.

"Jo pensava que hi havia un repunt, però mai aquesta explosió de casos", ha lamentat sorprès el conseller. Ha afegit que el creixement de la darrera onada és "molt explosiu, molt ràpid", a diferència de les onades anteriors.

Per aquest motiu Argimon ha afirmat que per millorar les dades epidemiològiques faran falta "setmanes i setmanes, i mesures i mesures".

"No ho podem fiar tot a la bata blanca", ha exposat Argimon pel que fa a la situació del personal sanitari, perquè "està cansada i molt i molt tensionada".

El conseller ha concretat que en aquest moment hi ha 827 sanitaris de baixa per la covid-19. "Ells ho donaran tot, però també necessiten descansar", ha afegit, abans de recordar que necessiten també fer vacances.

"Si cal deixar de fer vacances es farà, però aquí també apel·lo a tothom, perquè la solució està a les nostres mans, en si apliquem o no les mesures", ha afirmat.

Argimon ha dit que s'està estudiant la possibilitat de vacunar els fills del col·lectiu sanitari en una estratègia de prevenció i protecció del personal sanitari, ampliant aquesta bombolla. En cas que finalment es faci, serà a partir del 19 de juliol.

"L'oci nocturn no és l'únic i segurament no és el màxim responsable", ha destacat Argimon, que ha indicat que així i tot ja s'han detectat 51 brots en discoteques.

El conseller ha argumentat que el motiu pel qual es limiten les activitats a les 00.30 hores és "perquè a les tres de la matinada és més fàcil que caigui la mascareta, que es tingui calor, etc.".

"Hem vist algunes imatges que no ens han agradat, algunes mascaretes que no estaven posades", ha respost Argimon preguntat per la importància que han pogut tenir els darrers festivals en la incidència de la covid-19.

En aquest sentit, ha recordat que els tests d'antígens dona una "falsa seguretat" perquè mostra falsos negatius i no ha d'avalar que no es porti la mascareta.

Les noves restriccions es presenten aquest dimarts al TSJC i si aquest les avala, s'espera que entrin en vigor a finals de setmana.

 

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS