En directe: Top 25 - REPETICIÓ

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que el toc de queda entrarà en vigor aquest divendres a la nit, després de l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

En un missatge publicat a Twitter, Aragonès ha celebrat que la justícia hagi donat llum verda al toc de queda, una mesura que ha qualificat de "difícil" però "necessària" per frenar els contagis, per protegir vides i el sistema sanitari.

"Entre tots, tombarem la corba de la covid-19", ha afegit el president a la piulada.

El TSJC ha autoritzat el toc de queda nocturn demanat per la Generalitat per a 161 municipis per reduir contagis de covid. En la seva interlocutòria de 22 pàgines, la sala contenciosa-administrativa recull i analitza l'informe de la Generalitat que evidencia les altes taxes de transmissibilitat del virus actualment. Tot i admetre que els hospitals no estan col·lapsats, sí que ho està l'atenció primària.

Així, l'informe considera que l'experiència ha demostrat que no existeixen mesures menys lesives per tal d'abaixar dràsticament i de forma ràpida els contagis. De fet, reconeix que la vacunació ha afavorit que no hi hagi casos greus, però això comporta que sí que hi ha molts casos lleus, sobretot en els col·lectius més joves, encara sense pauta completa i amb molta interacció social.

Per tot això, el tribunal considera que la mesura és adequada i proporcional, perquè només comporta el confinament domiciliari durant cinc hores al dia, en plena franja nocturna, en els municipis més grans i afectats i amb importants excepcions per desplaçaments obligats.

El confinament nocturn, que durarà almenys fins el 23 de juliol i d'1h a 6h de la matinada, s'aplicarà a municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència superior a 400 casos per cada 100.000 habitants en els últims 7 dies i d'aquelles localitats que es trobin total o parcialment envoltades de municipis amb aquestes característiques. De fet un dels municipis que es veurà afectat per la mesura és Llagostera. En total el Govern l'aplicarà a 161 municipis, afectant a més de 6 milions de persones, ja que la majoria són de l'àrea metropolitana, els més poblats.

La prohibició preveu excepcions com desplaçaments per motius mèdics, laborals o de cures de persones vulnerables i que siguin inajornables. També podran sortir al carrer en aquelles hores les persones amb trastorns de la conducta, discapacitat o malaltia que requereixin activitat a l'exterior per al seu benestar emocional, sempre que estigui degudament certificat per personal sanitari.

També es preveuen excepcions per actuacions urgents davant de jutges, els desplaçaments per recollir menors d'edat en cas de progenitors separats, o altres causes de força major i justificada. De 4 a 6 del matí podran sortir individualment els amos amb mascotes i animals de companyia durant el temps imprescindible.

També es permetrà el transport de mercaderies i el desplaçament de persones amb origen i destí a zones no afectades pel confinament encara que travessin zones confinades. Tots els que se saltin la restricció poden dur un certificat d'autoresponsabilitat que es pot descarregar a la web de la Conselleria d'Interior.

Al confinament nocturn a bona part de Catalunya s'hi ha de sumar la limitació horària d'activitats a tot el país. Així, tots els establiments i actes culturals, religiosos o esportius públics només podran funcionar entre les 6 del matí i les 00.30 hores. Tampoc es podrà vendre alcohol en establiments comercials a partir de les 10 de la nit. Les activitats culturals i recreatives tindran mitja hora més per desallotjar tot el públic.

Els Mossos d'Esquadra i les policies locals seran les encarregades de fer complir el toc de queda, amb multes en cas d'incompliment que poden anar dels 300€ als 6.000€, basant-se en el decret llei que es va aprovar l'agost passat.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS