En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Agents Rurals han activat aquest dijous el nivell 3 del Pla Alfa a més de 135 municipis i s'ha donat l'ordre de tancament dels accessos als massissos de Cadiretes, les Gavarres, Montserrat i la Baronia de Rialb davant del risc d'incendi.

Divendres es preveu ampliar fins a 200 els municipis en nivell 3 i tancar també els accessos al Parc Natural del Cap de Creus, el Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera i el Montgrí.

A la resta de Catalunya, la previsió és l'activació del nivell 2 del Pla Alfa, a excepció de les comarques del Pirineu.

Les zones més afectades són l'extrem oriental de la Noguera, el sud de les comarques de Barcelona i la part nord de les de Tarragona, la part sud-oriental de la regió de Girona i l'Alt Empordà.

D'acord amb el mapa de risc, els Agents Rurals reforçaran el dispositiu de prevenció d'incendis forestals i augmentaran la vigilància als espais naturals protegits on s'ha activat el tancament d'accessos per fer complir les restriccions i la normativa de prevenció. També hi haurà una vigilància especial al parc natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac, que no es descarta que s'acabi tancant.

Per la seva banda, Protecció Civil ha posat en prealerta el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) davant l'elevat risc d'incendis. Divendres, a més, s'espera l'entrada de vent de sud, reescalfat i sec. A tot això, el risc d'incendi s'agreuja per la calor extrema en alguns punts, així com la situació de la vegetació que, en general, està patint la sequera.

El risc d'incendi es manté alt, especialment a tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona, al sud de Catalunya Central, a l'interior de la Plana de Lleida i a tota la franja litoral i prelitoral de Girona.

Amb aquesta situació de màxim risc, els Bombers reforçaran la seva dotació habitual de guàrdia diària a nivell de comandaments, al Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) i als Parcs de Bombers professionals. Igualment s'obriran els Parcs de Bombers Voluntaris de les zones amb més risc d'incendi forestal i es reforçaran les guàrdies del Grup de Suport Operatiu (GROS), de les Sales regionals de Control i de la Sala Central de Bombers, ubicada a les instal·lacions de Cerdanyola del Vallès.

L'estratègia dels Bombers consistirà a concentrar els seus esforços a evitar la simultaneïtat d'incendis, amb atacs inicials molt contundents.

El Departament d'Interior destaca la situació "difícil i intensa" de la setmana passada i assegura que només el mes de juliol els Bombers de la Generalitat han atès 535 per incendis (155 estrictament forestals) pels 291 atesos el juliol del 2020.

Des de principis del 2021 i fins al 20 de juliol, els Bombers han treballat en 3.704 incendis de vegetació, el doble que l'any passat durant el mateix període, quan es va treballar en 1.858.

Per tot plegat, el Departament d’Interior fa una crida a la "corresponsabilitat" i Protecció Civil recomana no fer rutes ni sortides al medi natural aquests dies i demana no llençar burilles ni fer servir barbacoes no autoritzades.

Segons dades d'Interior, el 42% dels incendis forestals de les últimes setmanes han estat fruit d'una negligència, com el de Llançà. L'any passat els incendis intencionats o fruit de negligències van suposar un 54% del total.