En directe: La formula

 Llagostera Ràdio on-line

El peatge de la Jonquera amb el cartell de no aturar-se. / Foto: Gerard Vilà (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Si tot va sobre el previst a principis del mes de desembre ja no quedarà rastre dels peatges a Catalunya. I és que l'Estat ha anunciat que els desmantellarà en els propers 120 dies.

El subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, no ha concretat per on es començarà, però sí que ha confirmat que es farà de manera "gradual" durant els tres mesos que duri el desmuntatge.

Tanmateix, Bramon ha explicat que "no s'obrirà tota la platja del peatge", perquè suposa un risc per la circulació. Així doncs, estaran oberts només els passos del peatge que corresponguin al nombre de carrils que tingui l'autopista.

D'aquesta manera, remarca Bramon, els treballadors de l'empresa que haurà de duu a terme els treballs de retirada de la infraestructura podran treballar simultàniament i amb seguretat.

De moment, les barreres de les autopistes AP-7, AP-2, C-32 i C-33 ja s'han aixecat aquest dimecres 1 de setembre, data en què expiraven les concessions de les empreses que les gestionen. D'aquesta manera s'ha acabat amb un cicle de dècades en què els conductors del país han hagut de pagar per accedir a les vies de circulació ràpida.

En relació a un futur pagament, Bramon no n'ha donat detalls, tot i que ha reconegut que treballen amb el pagament per ús, ja que seria "el més racional". En aquest sentit, el subdelegat del govern espanyol a Girona ha explicat que la idea és que es pagui "arreu de l'Estat". "El que volem és fer un sistema estable i entenc que aquest és un tema que s'ha de fer expressament per a tot Espanya", ha remarcat.

En relació a la construcció, millora i acabament d'accessos a l'autopista que li reclamen diverses institucions gironines com la Cambra de Comerç, la Diputació de Girona o el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Bramon ha reconegut que s'hauran de fer alguns d'aquests canvis, si bé no els ha concretat.

El subdelegat ha recordat que el govern espanyol ha encarregat un estudi i diu que cal mirar tots els que s'han demanat. "S'ha d'estudiar, però està clar que hi ha coses que cauen pel seu propi pes, però cal valorar-ho bé i no precipitar-nos", ha recalcat.

Finalment, Bramon ha destacat que s'ha complert amb el compromís de l'Estat d'aixecar els peatges i remarca que això "va en benefici de la ciutadania". "Recordo que quan es va anunciar que a l'agost de 2021 s'acabarien els peatges, molts van riure pensant que no es faria. I aquí estem", ha assenyalat.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS