En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i el nou secretari de Mesures Penals, Sergi Blàzquez. / Foto: Departament de Justícia

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les oficines d’atenció a la víctima del delicte del Departament de Justícia han atès al conjunt de Catalunya fins el mes d'agost d'aquest any un 21% més de persones que en el mateix període de l'any passat.

Així, les 10.566 persones ateses, superen les 8.716 dels primers vuit mesos del 2020, que fins a desembre va sumar 12.486 persones ateses. El 2019 es van atendre 12.366 persones.

La demarcació que va registrar una xifra més elevada de víctimes ateses el 2020 va ser Barcelona (7.646), seguida de Tarragona (1.621), Girona (1.463), Lleida (987) i les Terres de l’Ebre (540). També es van atendre un total de 229 víctimes de fora de Catalunya.

Pel que fa a les característiques de les víctimes, un 92% són dones, un 51% tenen la nacionalitat espanyola davant del 49% d’estrangeres. Per delictes, un 14,27% correspon a víctimes de maltractaments per violència de gènere; un 13,3% són víctimes de lesions per violència de gènere; un 7,47%, de trencament de condemna; un 7,16%, d’amenaces per violència de gènere, i un 3,11 %, d’abús o agressió a menors de 16 anys.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que aquest divendres ha mantingut una reunió de treball amb els professionals de l'Oficina d’Atenció a la Víctima de Barcelona ciutat, ha recordat que “qualsevol persona que hagi patit un delicte pot adreçar-se a aquest servei. Els tècnics d’aquestes oficines els acompanyaran abans, durant i després del procés judicial”, ha puntualitzat la consellera.

La titular de Justícia ha destacat que aquest és un servei “necessari, que funciona i amb més demanda cada vegada” i ha posat de relleu que enguany “les víctimes ateses han augmentat un 21%”.

A Catalunya hi ha sis oficines territorials d’atenció a la víctima del delicte: Barcelona (Ciutat de la Justícia), Barcelona comarques, Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre, i una oficina virtual que gestiona l’atenció a les víctimes de fora de Catalunya, quan l’agressor compleix la pena a Catalunya.

L’any 2021 s’ha posat en funcionament l’oficina de Barcelona comarques, amb seu principal a Terrassa, que dona servei a les víctimes de les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, el Maresme, Osona, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Moianès.

A les 6 oficines d’atenció a la víctima del delicte hi treballen un total de 44 professionals, entre juristes, psicòlegs, tècnics, administratius i coordinadors. En el darrer any s’hi han incorporat un total de 18 professionals.

Les víctimes de delictes es poden adreçar a les oficines per informar-se dels seus drets abans, durant i després del procediment penal; per exemple, sobre l’assistència jurídica gratuïta, la sol·licitud d’ordres de protecció, els ajuts econòmics o els serveis especialitzats.

L’oficina també proporciona suport emocional i psicològic i ofereix un servei d’acompanyament durant el judici, per a les víctimes vulnerables. Les oficines són, a més, el punt de coordinació de les ordres de protecció.

Els objectius principals són promoure els drets de les víctimes, fer de pont amb les instàncies judicials que intervenen en el procés i prestar una atenció integral que n’eviti la revictimització, en minimitzi les seqüeles i en potenciï la recuperació psicosocial.

Vota el número 1

Pel 29 de setembre

COL·LABORADORS