En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) sosté que la primavera i l'estiu han estat "molt secs a tot el territori", i que sumat a l'onada de calor de l'agost, està afectant greument els terrenys forestals.

De fet, segons l'entitat, els efectes de la sequera ja són evidents a moltes zones, com l'Empordà, el Berguedà, el Bages, el Gironès i la Selva, entre altres.

Els experts han comprovat que des de fa uns anys les zones on hi ha fortes anomalies de precipitació és on hi ha més probabilitat que apareguin símptomes del decaïment del bosc i avisen que serà un any "complicat" per als boscos catalans a causa dels efectes de la sequera.

Amb les dades del Servei Meteorològic de Catalunya creuen que aquest any la situació podria ser més greu al litoral i prelitoral central i nord i part de la Catalunya central.

L'investigador del CREAF, Jordi Vayreda, ha alertat que el canvi climàtic està provocant fenòmens climàtics "cada vegada més extrems" com per exemple sequeres de llarga durada i més intenses, així com onades de calor. "Aquesta situació fa preveure que les afectacions siguin cada vegada més greus i que es puguin donar fins i tot en els boscos més mediterranis i més ben adaptats", ha explicat.

La zona mediterrània té espècies d'arbres acostumades a passar l'estiu amb poca aigua i amb mecanismes que els permeten resistir més o menys bé. Tot i això, les condicions de sequeres continuades i d'altes temperatures que ens està portant cada any el canvi climàtic representen "unes exigències molt fortes" als arbres.

"Com més altes són les temperatures, més aigua evaporen els arbres, cada cop fa més calor i plou de forma més irregular", ha lamentat.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS