En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Diverses vacunes de Janssen a punt per ser administrades. / Foto: Blanca Blay (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Salut ha xifrat en 69.129 les dosis de vacuna de la covid-19 caducades en les últimes setmanes a Catalunya.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha indicat que aquesta xifra correspon a 9.103 vials i significa un 0,6% del total de dosis administrades.

Cabezas ha recordat que les vacunes s'han de descongelar abans d'administrar-se i que a l'agost van intentar facilitar al màxim la inoculació, com amb la possibilitat de rebre el vaccí sense cita prèvia o la segona dosi a un lloc diferent de la primera. Ara bé, el nombre de vacunats va ser més baix del que esperaven a l'agost i, al setembre, el ritme tampoc s'ha reactivat com havien previst.

Cabezas ha atribuït les vacunes caducades a aquesta situació: "Les ofertes més àmplies dificulten la planificació. Quan la demanda superava l'oferta, no hi havia pèrdues, però quan l'oferta ha superat la demanda, ens hem assegurat no perdre cap persona per vacunar".

Tot i les dificultats per arribar a la població no vacunada en les darreres setmanes, la responsable de Salut Pública ha assenyalat que les cobertures són altes, el 71,3% de la població amb pauta completa, i que donen per tancada aquesta primera fase d'arribar a la població general. La segona es basarà sobretot a vacunar persones que es van contagiar; continuar intentant arribar als que encara no han rebut el vaccí i administrar les terceres dosis.

De fet, Salut preveu vacunar amb una tercera dosi les persones més grans que no visquin en residències en les properes setmanes. Cabezas, ha indicat que aquest és un tema que s'està discutint a la Ponència de Vacunes i ha afirmat que administrar la dosi addicional en els majors de 90 anys "segurament serà una actuació de les properes setmanes".

Des de fa ja algunes setmanes Salut ha centrat esforços en estratègies comunitàries de vacunació més que en punts massius. Una d'aquestes estratègies complementàries ha estat en els campus universitaris, on s'han administrat 1.297 dosis.

Cabezas ha admès que el nombre d'estudiants és relativament baix amb relació al total de població d'aquests grups d'edat, però ha assenyalat que cada dosi "val la pena". "Pensàvem que calia anar-hi i la resposta que han tingut els estudiants ha estat aquesta", ha resolt.

La secretària de Salut Pública ha afirmat que són estratègies que requereixen feina però que valen la pena per augmentar les cobertures, ha insistit.

Sobre els punts de vacunació massius, Cabezas ha tornat a indicar que se'n tancaran alguns en els propers dies però sense donar-ne més detalls. La idea de Salut és mantenir-ne alguns d'oberts per complementar la vacunació als centres d'atenció primària, si bé els reajustarà a les necessitats. Una de les funcions podria ser el de llançadores d'equips mòbils de vacunació.

Preguntada perquè es podria fer més per arribar a la població no vacunada, Cabezas ha descartat per ara aplicar incentius, com s'havia plantejat fa unes setmanes, ja que considera que ara com ara les estratègies comunitàries són "suficients". En aquest sentit, ha assenyalat que, entre altres accions, estudiaran si en algun moment cal vacunar en un centre educatiu, però des d'una estratègia comunitària i no només per arribar als alumnes, sinó a tot l'entorn. Seria en aquells barris o territoris amb cobertures més baixes.

Cabezas ha defensat amb contundència les estratègies comunitàries de l'atenció primària. "Tenim una atenció primària per treure's el barret i que fa anys que treballa en estratègies comunitàries. No podem inventar ara coses des de nivell central, sinó que hem de respectar les estructures dels entorns". "Ho estem fent tot. La nostra gent està fent tot el possible perquè les dosis no es caduquessin. Hem estat oberts, hem estat allà. No es tracta de posar-nos en un altre punt. Arriba un moment en què no pots punxar la gent sense que ella ho vulgui", ha afegit sobre les estratègies i també sobre les dosis caducades.

Sobre el passaport o certificat covid-19, una mesura que fa setmanes que està sobre la taula i que la passada va rebre l'aval del Tribunal Suprem, Cabezas ha reiterat que estan estudiant aplicar-lo. "Considerem que és adient estudiar i valorar la utilització del certificat", ha dit, sense més concrecions.

Vota el número 1

Pel 8 de juliol

COL·LABORADORS