En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una de les escenes de 'L'oncle Vània'. / Foto: Gemma Tubert (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

S'havia d'estrenar l'any passat però la pandèmia ho va impedir i enguany serà l'obra inaugural del festival gironí, Temporada Alta.

'L'oncle Vània', de Txèkhov i dirigida per Koršunovas, es podrà veure divendres que ve a les vuit del vespre al Canal de Salt i repetirà durant dos dies més (el 9 d'octubre en dues sessions i diumenge amb una). A partir del 18 de novembre, el muntatge es traslladarà al Teatre Lliure, que ha coproduït l'espectacle.

El director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, ha explicat que l'obra forma part d'un projecte amb vocació internacional que "fa temps que dura" i que busca portar grans directors de l'escena teatral per dirigir peces "aquí".

De fet, el lituà Koršunovas no és nou per al festival. Hi ha portat fins a deu espectacles però aquest, segons diu, és el més personal. El director ha explicat que aquesta obra va ser "determinant" en la seva arribada al món del teatre perquè va veure-la quan tenia 14 anys i el va "afectar molt".

I és que 'L'oncle Vània' és una revisió de l'obra de Txèkhov que barreja "tradició i modernitat", elements "clàssics" sense "abandonar la contemporaneïtat". Una combinació que es pot visualitzar, fins i tot, en la posada en escena –tant en l'attrezzo com en el vestuari dels actors-.

"L'obra, de fet, primer de tot parla d'això: s'acaba el món vell i arriba el món nou", explica. Però no només això. El muntatge també aborda temes com l'ecologia, les catàstrofes naturals o l'emancipació de la dona. "Tot això és molt actual perquè avui en dia ens trobem amb el mateix: la confrontació de dues èpoques diferents", remarca el director.

Per a Koršunovas, però, l'obra ha estat també un mirall i una mena de "teràpia". "El que viu Oncle Vània jo ho estic vivint personalment. Per això, per mi fer aquesta obra és una mena de teràpia", diu. "Arriba un moment en què prens consciencia que ja no pots estar assajant, a la vida, que de cop la vida es fa real, i ja no pots deixar coses per demà i entens que hi ha somnis que mai seran realitat", afegeix Koršunovas. "És una vida nova sense il•lusions", insisteix.

Aquesta també és la primera vegada que el director dirigeix actors catalans i ho fa amb un repartiment de primer nivell. "No vaig participar la càsting però ha estat un regal", ha dit. I és que, segons ha explicat Sunyer, Koršunovas va demanar que els seleccionessin des d'aquí perquè els coneixien millor.

Entre el repartiment, hi ha Ivan Benet, Raquel Ferri, Anna Güell, Julio Manrique Lluís Marco, Carme Sansa, Júlia Truyol i Kaspar Bindeman. A la roda de premsa de presentació, Manrique –que interpreta l'oncle Vània- ha explicat que la revisió de l'obra també els ha donat un altre punt de vista sobre la peça original i que s'han sentit "molt lliures, en molts moments".

Més que mers personatges

De fet, el propi Koršunovas ha dit que en aquesta obra els actors "no són només personatges" sinó que "primer de tot són pensadors". "A vegades, és un personatge 100% i d'altres surt del personatge i parla al públic des del seu jo", ha detallat.

Això permet, ha afegit, "no estar en un temps concret, sinó abraçar-ho tot des de la posició d'avui en dia. Abastar passat, present i futur".

Vota el número 1

Pel 9 de desembre

COL·LABORADORS