En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Intervenció per patologia mamària al Trueta. / Foto: Hospital Trueta

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La unitat de patologia mamària (UPM) de l'hospital Trueta de Girona ha atès 1.925 pacients des del 2018, 885 de les quals al llarg de l'any passat.

La Unitat, acreditada recentment per part de la Societat Internacional de Sinologia, ofereix una assistència integral a les pacients amb càncer de mama, que inclou des del diagnòstic i el tractament a la prevenció, la detecció precoç, la valoració del risc i el suport psicològic.

Aquesta malaltia és la més freqüent entre la població femenina (a Catalunya, afecta cada any 111 dones de cada 100.000). Es calcula que 9 catalanes de cada 100 patiran càncer de mama al llarg de la seva vida.

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, l'any passat es van registrar més de 2,2 milions de casos a tot el món.

La UPM del Trueta, formada per professionals de l'Institut Català de la Salut (ICS), l'Institut Català d'Oncologia de Girona (ICO) i l'Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), té un caràcter multidisciplinari i desenvolupa una tasca assistencial i investigadora que engloba els professionals de totes les especialitats mèdiques implicades en el tractament de la patologia mamària: ginecologia, cirurgia general, oncologia mèdica, oncologia radioteràpica, radiodiagnòstic, anatomia patològica, cirurgia plàstica i reparadora i medicina nuclear, a més de professionals de la infermeria, psicologia i fisioteràpia, especialitzats en càncer de mama.

Així mateix compta amb l'assessorament i la participació de la Unitat de Consell Genètic. L'activitat assistencial de la unitat es desenvolupa a les unitats funcionals, a les Consultes Externes, als quiròfans i a la planta d’hospitalització.

De mitjana, la UPM opera cada any uns 150 casos de càncer de mama i uns 50 casos de patologia mamària benigna. Dels casos de càncer, aproximadament un 80% són amb cirurgia conservadora (tumorectomia, quadrantectomia, oncoplàstia) i un 20% amb mastectomia. En un 65-70% de les pacients amb mastectomia es realitza una tècnica reconstructiva de la mama en el mateix temps quirúrgic (reconstrucció immediata), cosa que redueix molt el possible impacte psicològic que comporta la intervenció.

També al Trueta, divendres passat es va celebrar la 3a Jornada Científica de la Unitat Funcional de Ginecologia Oncològica (UFGO), durant la qual es van presentar els darrers avenços en els càncers d'endometri i d'ovari. Una setantena de professionals van participar en la jornada, centrada en el paper fonamental de la investigació, i en la qual també es van exposar les actualitzacions dels protocols d’actuació i els tractaments que ja s’estan aplicant de forma estàndard als hospitals de Catalunya.

La UFGO es va posar en marxa el mes de febrer de 2016 i, des d'aleshores, ha atès 1.492 pacients (620 l'any passat i 379 en els sis primers mesos de 2021). La Unitat també està formada per professionals de l'ICS, l'ICO i l'IDI.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS