En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La directora de la Fira de Girona, Coralí Cunyat; la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, i el president de la Cambra de Comerç, Jaume Fàbrega. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Després que l'any passat no es pogués celebrar, Girona recupera la Fira de Mostres aquest 2021.

La 59a edició del certamen multisectorial, aparador de l'activitat econòmica a la demarcació, durarà 5 dies (del 28 d'octubre a l'1 de novembre) i, a grans trets, recupera el 70% dels expositors i la superfície que tenia al 2019.

La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, explica que aquest percentatge situa el certamen "en xifres similars a la d'altres fires que se celebren aquests dies".

En aquesta edició, la Fira de Mostres tindrà 257 expositors, que han contractat 7.535 metres quadrats de superfície. En comparació amb el 2019, respectivament, suposen el 68 i el 69% de les xifres de l'últim certamen abans de la pandèmia.

El president de la Cambra de Comerç, Jaume Fàbrega, concreta que la reducció d'estands s'explica per quatre causes. La primera, que malauradament hi ha empreses que no han perviscut a la pandèmia. La segona, perquè n'hi ha d'altres que encara tenen por d'anar a fires. La tercera, perquè amb la recuperació del sector, n'hi ha que ja tenen lligada la seva presència a d'altres fires. I la quarta, perquè hi ha empreses (com les de maquinària industrial i els concessionaris) que "no tenen producte per vendre" per les dificultats d'abastiment.

Sigui com sigui, però, Fàbrega posa en valor que la Fira de Mostres ha de contribuir "a rellançar l'economia de la demarcació". I fent un joc de paraules, assegura: "Ara és el moment de firar-nos".

La regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Girona, Glòria Plana, també ha volgut posar de relleu que el sector de les fires ha estat "un dels més perjudicats per l'aturada derivada de la pandèmia" i ha destacat que recuperar el 70% dels expositors "posa de relleu l'aposta de les empreses" per tenir presència al certamen.

Com a novetats, l'entrada d'aquesta 59a edició del certamen serà gratuïta, amb l'objectiu d'atraure públic. Feia molts anys –quan encara la Fira de Mostres no era fundació- que l'entrada tampoc es pagava.

A més, per primer cop la Fira de Mostres se celebrarà en format híbrid. Segons ha concretat Cunyat, tindrà una plataforma web, amb un espai reservat per a cada expositor. Hi podran posar contingut de la seva empresa i també xatejar amb els clients. A més, durant el certamen, es faran fotos dels estands i es penjarà "una visita virtual seguint el recorregut recomanat, que es mantindrà viva fins a l'edició del 2022", ha concretat Cunyat.

La directora de la Fira de Girona també ha concretat que, encara que els aforaments hagin passat a ser del 100%, des de l'organització s'han preparat perquè el certamen sigui "segur". "Mantindrem tots els protocols per assegurar un espai lliure de covid", ha concretat.

Entre d'altres, al palau firal hi haurà ventilació reforçada, caldrà dur mascareta a l'interior i quan no es puguin mantenir distàncies, s'ampliaran els accessos i hi haurà un circuit recomanat per visitar el certamen. A més, voluntaris de la Creu Roja i personal de la Fira vetllaran per evitar aglomeracions al recinte.

Coralí Cunyat també subratlla que, com a novetat, es farà servir un sistema d'intel·ligència artificial per controlar que no se superi el màxim d'aforament. Aquest any, la Fira de Mostres tindrà 32.000 metres quadrats (al 2019, van ser-ne 45.000) i es repartirà entre el Palau de Fires, la carpa exterior i part del recinte de la Devesa.

En total, la directora explica que hi podrà haver fins a 7.900 persones dins el recinte al mateix moment. Per controlar-los, es farà servir un "sistema d'anàlisi d'imatges, amb una precisió del 99%, que calcularà les xifres al segon".

Per sectors, dels 257 estands que hi haurà a la Fira de Mostres, un 31% són d'emprenedoria, serveis i mobilitat; un 28%, de decoració i construcció; un 22%, d'alimentació; un 13%, de maquinària industrial i tecnològic, i un 5% del món del motor. Com a novetat, aquest 2021 el certamen tindrà un nou espai dedicat al vehicle elèctric.

La directora de la Fira ha subratllat que un 80% dels expositors repeteixen presència a la Fira de Mostres. I que més de la meitat, en concret el 58,5%, són de les comarques gironines. La resta provenen de l'àrea de Barcelona (23,3%), de Tarragona (1%), de Lleida (3%) i d'arreu de l'estat espanyol (14%).

Més enllà dels expositors, la Fira de Mostres ha programat fins a un centenar d'activitats (com ara tallers, xerrades o demostracions). Entre d'altres, tornarà a haver-hi un espai dedicat al segell Girona Excel·lent, s'hi celebrarà la desena edició del Saló de l'Emprenedoria o el Dia de l'Agent Comercial.

Després de convertir-se en refugi per a sensesostre i d'acollir durant mesos el vacunòdrom, Fira de Girona va recuperar l'activitat a principis de mes amb el saló Girocòmic. Coralí Cunyat ha explicat que la propera cita després de la Fira de Mostres seria el Tot Nuvis, però que possiblement aquest saló es mourà de dates, i que després el palau acollirà la pista de gel durant les festes de Nadal.

Vota el número 1

Pel 14 d'abril

COL·LABORADORS