En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

D'esquenes, el jove acusat pels aldarulls postsentència a Girona. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El jove que s'enfronta a 5 anys de presó acusat d'haver llançat pedres a la línia policial i haver-li trencat un dit a un policia que el va detenir ha negat totes les acusacions.

Ni va llançar pedres, ni es va resistir a la detenció i, de fet, tampoc va participar en les mobilitzacions perquè no té "cap interès" en la política, segons ha explicat.

Durant el judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha explicat que el vespre del 18 d'octubre del 2019 tornava cap a casa de treballar quan es va trobar una concentració "festiva" a l'avinguda Ramon Folch de Girona, davant l'edifici dels jutjats.

El processat ha explicat que es va trobar gent que coneixia i es va parar a saludar, però amb la intenció de poder marxar cap a casa. No ho va poder fer, ha assegurat, perquè "de sobte" els antiavalots de la Policia Nacional van començar a disparar pilotes de goma i els manifestants van "córrer". "Vaig tenir por i em vaig anar a amagar entre dos cotxes", ha explicat.

El jove ha remarcat que va rebre un impacte a la clavícula i que es va trobar amb una amiga que "estava malament" i tenia dificultats per caminar perquè una pilota de goma li havia impactat a la cama. Plegats, van estar buscant algú que tingués un ibuprofè per a l'amiga. Llavors, va aparèixer la companya de pis de la noia i va marxar amb ella.

Segons el relat de l'acusat, ell va continuar estant "sol" i la zona de pàrquing de sota vies perquè havia quedat acorralat i no veia per on podia marxar cap a casa perquè s'havia desfermat una "batalla campal". Mentre estava entre els vehicles, ha explicat que un home el va subjectar per un braç i l'altre per l'altre mentre deien "en tenim un en tenim un", adreçant-se als antiavalots. El jove ha explicat que va deduir que eren policies i que immediatament va dir "col·laboro, col·laboro", mentre el reduïen i el detenien.

El jove ha negat que trepitgés la mà del policia i també ha dit que no va fer cap llançament cap a la línia policial. Segons el seu relat, quan el van detenir el van colpejar i vexar. De fet, el seu lletrat Benet Salellas, ha aportat un informe mèdic que recull que tenia ferides i contusions.

Al judici, els dos policies nacionals que el van detenir han declarat per videoconferència. Tot dos han assegurat que l'acusat formava part d'un grup de "quatre o cinc" que estaven fent llançaments d'objectes contra els antiavalots. Segons han declarat, en un moment determinat el grup es va separar i van detenir l'ara acusat quan estava a punt de llançar una "llamborda" contra els antidisturbis. Els policies han explicat que no van recollir la pedra però un d'ells ha dit que era de grans dimensions, d'uns 20 centímetres.

El policia que va resultar ferit ha assegurat que el jove es va resistir activament a la detenció i tots dos van caure a terra durant el forcejament. Aquí és quan, sosté, li va provocar la fractura del dit de la mà. L'agent ha explicat que van demanar suport als agents d'ordre públic per procedir a la detenció perquè el processat cridava demanant ajuda a altres persones per evitar la detenció.

L'agent lesionat va dir en declaracions prèvies que el jove l'havia mossegat a la mà. Al judici, però, ha atribuït la ferida a la mà a una trepitjada o a un cop.

L'advocat de la defensa sosté que els policies han incorregut en "un mínim de sis contradiccions" entre ells i durant les diferents declaracions que han fet i considera que això fa "impossible que es pugui desvirtuar la presumpció d'innocència". A banda, remarca Salellas, que no hi ha cap prova ni cap imatge que acrediti la participació de l'encausat en els fets pels que la fiscalia l'acusa.

La fiscalia, per contra, apunta que els policies van detenir el jove perquè prèviament l'havien vist llançant pedres i que es va resistir activament a la detenció.

El judici ha quedat vist per a sentència.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS