En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

D'esquenes, el presumpte parricida de Sils. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La DIC dels Mossos d'Esquadra a Girona conclou que el parricida confès de Sils va ordir un pla per matar la mare amb l'objectiu de disposar dels seus diners i ocultar que li buidava els comptes i concretament crèdits al seu nom.

Aquest dimarts han declarat davant el jurat popular a l'Audiència de Girona els investigadors que van poder situar el crim el 9 de novembre del 2017, tot i que el cos de la víctima no es va localitzar fins el 31 d'agost del 2018.

Els Mossos apunten que va ser planificat en base a dos fets. El primer, que sis dies abans de matar-la va anar fins a una botiga a comprar una pala, una aixada i brides. Són, precisament, les brides localitzades al cos de la víctima.

El cadàver va aparèixer embolicat amb un llençol i plàstics en una habitació del garatge. La policia científica ha concretat que la porta estava segellada amb escuma de poliuretà i apunten que seria per contenir l'olor de descomposició.

Els Mossos creuen que va comprar la pala i l'aixada amb l'objectiu d'enterrar-la però al final va optar per un pla "menys dificultós".

El segon element que porta els investigadors a concloure que va ser premeditat és que, també pocs dies abans dels fets, l'acusat hauria concertat un crèdit de 13.000 euros a nom de la mare.

Els Mossos han explicat que no creuen que fes l'operació la víctima perquè es va fer com a préstec immediat online, sense haver d'anar presencialment al banc, i la dona no tenia suficients competències tecnològiques, segons van explicar les seves amigues.

A més, s'hi suma que, rastrejant els comptes de la dona i de l'acusat, els investigadors van detectar que les seves despeses s'havien "disparat" amb hotels, compres a grans magatzems i viatges. Estirant el fil, els Mossos van descobrir que un mes abans dels fets, va començar a "dilapidar diners" i a portar un tren de vida elevat coincidint amb una relació que va establir amb una dona que exercia la prostitució. Aquesta dona no ha declarat al judici perquè quan la policia la va poder identificar ja era fora del país.

Els comptes bancaris reflecteixen que l'acusat no tenia cap feina estable i que es mantenia econòmicament amb els diners de la seva mare, que cobrava una pensió de viduïtat. Mesos després que la investigació determinés el dia de la mort, va continuar apropiant-se de diners fins que a partir dels mesos de febrer i març del 2018 els comptes van quedar a zero, han explicat al judici.

Aquest dimarts també han declarat els forenses que van fer l'autòpsia a la víctima. L'estat avançat de descomposició ha impedit poder determinar la causa de la mort però sí que hi ha indicis que apunten a un estrangulament perquè tenia una fractura al hioide, al cartílag de la tiroides o a una vèrtebra. Son, han dit les forenses, "lesions característiques" d'una asfíxia i d'haver fet una "força considerable" però, per l'estat dels teixits, no poden assegurar que fos la mecànica de la mort.

Les perits que van avaluar la imputabilitat i l'estat mental de l'acusat descarten que patís un trastorn mental. Segons han explicat, té trets de la personalitat esquizoides i antisocials però sense que afectin les seves capacitats: "És la seva manera de ser, reservat, desconfiat, suspicaç, una persona rara".

Les forenses sostenen que no hi ha cap evidència a l'historial mèdic de l'acusat que un accident de bici que va tenir en el que va perdre una orella li hagi pogut provocar cap afectació mental.

Aquest dimarts també ha declarat l'acusat. Durant el judici ha assegurat que no tenia intenció de matar-la. Segons ha declarat responent a les preguntes de la defensa, es va aixecar amb mal de cap, va discutir amb la dona de 63 anys i li va "tapar la boca perquè callés".

El parricida ha afirmat que va marxar de casa pensant que la dona estava inconscient i es va adonar que havia mort quan va tornar al domicili dos o tres des després.

L'acusat nega el mòbil econòmic i diu que no va embolicar el cos de la víctima amb plàstic i el va deixar en un habitació segellada per amagar-lo: "El volia apartar de la meva vista".

El judici es reprendrà dimecres amb la documental, les conclusions i els informes. Després, el jurat popular es retirarà a deliberar fins a tenir el veredicte.

El fiscal demana inicialment 31 anys de presó. L'acusa d'un delicte d'assassinat agreujat perquè entén que va actuar amb traïdoria, amb l'objectiu d'obtenir un benefici econòmic i per ocultar altres delictes. Li aplica una agreujant de parentiu. També l'acusa d'un delicte de falsedat en document mercantil i d'un delicte continuat d'estafa contra la Seguretat Social.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS