En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Davant de la situació actual de la pandèmia a Catalunya, el Govern ha decidit ampliar l'ús del certificat covid-19.

En concret per accedir a locals de restauració, gimnasos, centres esportius i residències de gent gran (només visites i acompanyants).

D'entrada, el certificat no serà necessari per accedir a les terrasses dels bars i restaurants, per tant serà només per a l'interior dels locals. Tampoc afecta els treballadors de residències, gimnasos ni locals de restauració. En qualsevol cas, el Procicat es reuneix aquest dimarts per perfilar els detalls de la mesura.

Així doncs, si el passaport covid rep l'aval judicial, per entrar en aquests espais s'haurà d'acreditar la pauta completa de vacunació, que s'ha passat la malaltia en els darrers 6 mesos o aportar una prova amb resultat negatiu en les últimes 48 hores.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patricia Plaja, ha puntualitzat que el passaport covid-19 "incentiva la vacunació", però que no obliga a vacunar-se, perquè es podrà accedir als locals si s'acredita una prova diagnòstica amb resultat negatiu. L'objectiu de la mesura, ha recalcat, és aturar els contagis i no sobrecarregar el sistema sanitari.

El Govern prepara una resolució amb una vigència de 15 dies, però es podria allargar com passa en les mesures covid-19. La idea és que entri en vigor a partir de les 00.00h d'aquest divendres 26 de novembre.

La portaveu del Govern ha ressaltat que estan preparant una petició al TSJC amb informes tècnics i basada en criteris epidemiològics i que estan "convençuts" que autoritzarà la mesura, preguntada per la decisió del tribunal superior del País Basc, que ha rebutjat el certificat.

Plaja ha sostingut que la mesura és necessària perquè Catalunya es troba en risc alt i ha argumentat que la incidència actual requereix més mesures: "El Govern ha defensat que només s'ampliaria l'ús del certificat si la incidència amenaçava determinats sectors i activitats amb noves restriccions que obliguessin a fer limitacions d'aforament o modificar horaris o suspendre activitats. Tornem a ser en aquest punt". La portaveu ha explicat que faran controls "aleatoris" per comprovar el compliment de la mesura en aquests espais.

Plaja ha assenyalat que la tendència a l'alça de la pandèmia des de fa unes setmanes és "preocupant" i que l'increment de casos s'està notant en el sistema sanitari, amb un augment de les visites a l'atenció primària i dels ingressos als hospitals.

Plaja ha indicat que la incidència és "molt alta" en els infants, el grup d'edat que no es pot vacunar (menors de 12 anys), i que s'està enfilant en el grup d'entre 30 a 49 anys i ha afegit que l'"única dada positiva" és que avança la vacunació.

La portaveu del Govern ha recalcat que la resolució que es traslladarà ara al TSJC només serà per ampliar el passaport covid-19 a aquests locals o centres. Amb tot, el Govern no descarta estendre'l més endavant a altres espais, com cinemes, teatres o altres activitats interiors.

Plaja també ha afirmat que, ara com ara, no estan sobre la taula altres restriccions, si bé l'aplicació de més mesures dependrà de l'evolució epidemiològica de les properes setmanes i que també estan atents a la situació dels països de l'entorn.

"A ningú se li escapa la proximitat del pont de desembre i de les festes de Nadal", ha apuntat la portaveu, que s'ha mostrat molt cauta a l'hora de fer previsions per a les properes setmanes.

Segons les dades fetes públiques aquest dimarts pel Departament de Salut, hi ha 4 persones més ingressades per covid-19 a Catalunya i el total és de 519 i 12 crítics més a l'UCI amb un total de 119.

En paral·lel, l'Rt ha tornat a baixar, ho fa 4 centèsimes, fins a 1,42, mentre que el risc de rebrot continua a l'alça, puja 13 punts i ja se situa en 220. Salut ha declarat 1.561 nous casos confirmats per PCR o TA en les darreres 24 hores. En les darreres 24 hores s'han notificat 10 morts.

El 4,92% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. La incidència acumulada a 14 dies puja de 145,66 a 158,62, mentre que a 7 dies ho fa de 89,14 a 95,91.

Pel que fa a la vacunació, un 74,8% de la població de Catalunya té la pauta completa i el 76,1% ha rebut la primera punxada. Si només es té en compte la població major de 12 anys, la que es pot vacunar, el 83,9% té la pauta completa, mentre que el 85,3% té almenys una dosi.

Vota el número 1

Pel 10 de desembre

COL·LABORADORS