En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i la presidenta del Comitè Científic Assessor del Departament de Salut, la doctora Magda Campins. / Foto: Eli Don (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que actualment hi ha més de mig miler de persones ingressades i que tenen l'ull posat sobre aquelles que poden acabar a l'UCI.

Pel que fa als perfils, la gran majoria són pacients majors de 50 anys. "Sempre hem dit que la covid és mé greu quan augmenta l'edat, per això comencem a vacunar per les edats més avançades", ha recordat.

La secretària de Salut Pública també ha especificat que la variant delta és la prevalent al país, i que la delta plus es manté estabilitzada al voltant d'un 5% aproximadament.

També ha posat en valor que la letalitat de l'onada actual és "molt més baixa" en comparació a les anteriors, un fet que ha atribuït directament a la vacunació.

En el marc de la compareixença, el Departament de Salut ha tornat a fer una crida a les persones que encara no s'han vacunat, a fer-ho, recordant que és la forma més "útil" de prevenir la infecció. "Estem enviant missatges, vacunant amb cita, sense cita i també de forma oportunista", ha assenyalat.

També ha anunciat que pròximament perfilaran la vacunació de la tercera dosi per a persones de 60 a 69 anys, personal sanitari i persones residents a centres sanitaris i sociosanitaris de residències de gent gran.

Preguntada per la implementació del passaport covid, Cabezas ha afirmat que van "pas a pas" i que han presentat un text ben documentat que esperen que el TSJC avali aquesta mateixa setmana. De fet, ha afegit que ara mateix no tenen un "pla B". "Pensem que és la millor proposta ara mateix en àmbits molt reivindicats, juntament amb la resta de mesures, creiem que ajudarà a millorar la situació", ha insistit.

Cabezas ha explicat que, de moment, no es preveu implementar aquest certificat per a la cultura perquè consideren que no hi ha tanta acumulació de persones.

En una altra línia s'ha expressat, la presidenta del Comitè Científic Assessor del Departament de Salut, la doctora Magda Campins, qui ha apuntat que des del comitè consideren important aplicar el passaport en àmbits on es pot menjar, com per exemple el cinema i als teatres.

Així, ha subratllat que ells van elaborar una proposta de "màxims" que finalment s'ha tirat endavant en gran mesura. Al document proposaven un sistema d'alerta en forma de semàfor, on el risc més elevat es fixava amb una incidència d'entre 75 i 200 a 14 dies, amb una positivitat per sobre del 4%. En aquest escenari consideren adient implementar el passaport en espais on es pot menjar i beure, i on no es pot mantenir la distància interpersonal.

Finalment, preguntada per la repercussió de l'anunci, Cabezas, ha admès que han notat un repunt en la vacunació, si bé ha matisat que ha estat molt petit. "Quan augmenta la sensació que estar vacunat és útil, també pugen les primeres dosis", ha afirmat.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, confia en el fet que el TSJC avalarà la resolució que vol exigir l'ús del passaport covid per accedir a la restauració, els gimnasos i les residències de gent gran.

Argimon s'ha mostrat confiat de què els jutges "faran bé la seva feina". "Entenc que hi ha decisions que afecten els drets i les llibertats, però s'ha intentat afectar el mínim", ha dit.

La resolució aprovada per l'executiu i que ha d'avalar el TSJC tindria una vigència de 15 dies, però es podria allargar com passa en les mesures covid-19. Entraria en vigor a partir de les 00h de dijous a divendres.

Vota el número 1

Per l'1 de juliol

COL·LABORADORS