En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una professional de l'Hospital Clínic rep la tercera dosi de la vacuna contra la covid-19. / Foto: Francisco Avia (Hospital Clínic)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament de Salut començarà a citar de forma progressiva per edat els majors de 60 anys per a la dosi de reforç de la vacuna contra la covid-19.

Al llarg d'aquest dimecres, s'obra la franja de 65 a 69 anys per demanar cita prèvia a través de la web de vacunació i també enviarà els SMS, segons ha explicat la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel.

La secretària de Salut Pública, la doctora Carmen Cabezas, ha explicat que la dosi de reforç s'administra separada per 6 mesos en cas de tenir la pauta amb Pfizer o Moderna o 3 mesos si van rebre Janssen o AstraZeneca. Aquesta consideració, introduïda recentment, és rellevant ja que la majoria de persones de 60 a 69 anys van rebre el vaccí d'AstraZeneca.

La doctora Cabezas també ha remarcat que la tercera dosi serà de Pfizer o Moderna i que "no importa" la que hagin rebut en primeres dosis. En el cas de rebre Moderna, però, serà mitja dosi de la inicial, perquè porta més concentració d'ARN missatger que Pfizer.

També ha començat la vacunació dels professionals sanitaris i sociosanitaris i de persones que viuen en residències que no són de gent gran. Des de fa setmanes s'administra la dosi de reforç en residències de gent gran, als majors de 70 anys, a les persones immunodeprimides i la dosi de record dels vacunats amb Janssen.

La doctora Cabezas ha insistit a fer una crida a vacunar-se entre aquelles persones que encara no ho hagin fet i ha posat de relleu que la sisena onada està avançant de manera més paulatina que anteriors, sobretot en hospitalitzacions, gràcies a aquesta protecció.

Per administrar la dosis de reforç, Salut habilitarà 6 punts de vacunació a la Regió Sanitària de Girona. Els espais estaran oberts a la ciutadania a Girona, Figueres, Blanes, Calella, Olot i Ripoll. A més, es preveu obrir un punt més al Baix Empordà per acostar la vacunació a tota la població. La majoria dels espais que s'habilitaran ja s'han fet servir en altres fases de la campanya de vacunació.

La secretària de Salut Pública ha indicat que les persones no vacunades tenen una probabilitat 2,3 vegades major de ser hospitalitzades per covid i 4,2 d'entrar a l'UCI que les que estan protegides.

En els majors majors de 50 anys, la probabilitat d'ingressar és 3,2 major i d'entrar a l'UCI, 6,2. Actualment a Catalunya el 84% de la població major de 12 anys està vacunada.

Les primeres dosis de la vacuna de la covid-19 han augmentat un 82% des que es preveu que a Catalunya es necessiti el passaport covid per entrar en bars, restaurants, gimnasos i residències, més enllà de l'oci nocturn. Així, del 24 al 30 de novembre, s'han administrat 30.614 primeres dosis, mentre que del 17 al 23 de novembre,16.845.

Davant de les dificultats de les persones que pateixen bretxa digital per descarregar-se el certificat de vacunació covid a través de La Meva Salut, Craywinckel ha demanat que tothom s'activi per oferir suport a aquestes persones i ajudar-les a fer el tràmit. "Un cop descarregat el tens per sempre i el QR és perfectament legible i no genera cap problema", ha dit.

Amb tot, també ha anunciat que Salut activarà ara la possibilitat de recollir el certificat covid imprès en els punts de vacunació poblacional "si cal i per a persones que de cap manera el puguin aconseguir (per la via digital)".

Vota el número 1

Pel 8 de juliol

COL·LABORADORS