En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El director d'Eòlica Marina-Sener Energy, Sergi Ametller -a l'esquerra- durant la compareixença al Parlament. / Foto: Parlament de Catalunya

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El polèmic parc eòlic marí Tramuntana projectat al golf de Roses ha arribat aquest divendres al parlament amb les compareixences dels promotors del projecte i dels seus detractors.

Ho han fet a la Comissió d'Acció Climàtica i just després de la intervenció del Síndic de Greuges, que hi ha presentat el seu informe sobre energies renovables.

El primer a intervenir ha estat el vicepresident de la plataforma contraria al parc, l'Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí, Jordi Ponjoan. Ponjoan ha recordat que fa uns anys ja va parlar a la cambra sobre la necessitat de protegir l'Empordà i que ara hi torna per fer un crit "d'alerta". "Farem el que calgui contra aquest macroparc i el nostre objectiu és aturar-lo", ha dit poc després de començar la seva compareixença.

Ponjoan ha dit també l'associació no està en contra de les energies renovables però si contra aquest en concret. En aquest sentit, ha insistit en el fort impacte que consideren que tindrà no només en el paisatge sinó també en el turisme i l'economia del territori. "Serà una tremenda notícia", ha insistit.

Per la seva banda, el director d'Eòlica Marina-Sener Energy, Sergi Ametller, ha defensat el projecte Tramuntana i ha assegurat que les investigacions fetes fins ara constaten que és compatible amb el territori i que l'impacte que tindrà és similar al d'altres instal•lacions que hi ha en d'altres punts d'Europa i de la resta del món.

De fet, ha negat que es tracta d'un macroparc i ha recordat que estan buscant el "consens" del territori. "Primer vam presentar una proposta al territori amb 80 molins i ho hem reduït a 35 amb 500 MW", ha explicat.

A més, ha recordat que paral•lelament estan treballant en la possibilitat d'implementar –abans o exclusivament- una prova pilot amb només 5 aerogeneradors. "Nosaltres estaríem encantats que hi hagués una alta participació pública i que hi hagués un consorci públicoprivat", ha dit a preguntes dels parlamentaris.

Amb tot, Ametller ha insistit que la seva és només una "proposta" que està en fase inicial i que l'estan elaborant per poder presentar al concurs que faci l'Estat. "No tenim cap concessió", ha remarcat.

També ha recordat que segons els plans d'ordenació de l'espai marítim de les cinc demarcacions marines espanyoles, només a la LEBA 2 que inclou el golf de Roses, el cap de Creus i la badia de Pals és possible generar aquest tipus d'energia.

"Inicialment, vam estudiar el Delta de l'Ebre però un cop analitzat es va descartar perquè no complia les condicions", ha dir Ametller, tot recordant que el vent allà és "molt local". Amb tot, han detallat que estan treballant en l'estudi d'impacte ambiental per quan s'obri el concurs i que ho estan fent des de la "rigorositat".

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS