En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Reunió de la sala de govern del TSJC a l'Audiència de Girona. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Mesures per alleujar el "col·lapse important" del Jutjat de primera instància 3 de Girona, especialitzat en clàusules sòl.

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús M. Barrientos, ha detallat que aquest jutjat, que assumeix els casos de tota la demarcació, ha patit un "allau" de demandes des del juny de l'any passat que han comportat un "retard en la capacitat de resposta".

En concret, en onze mesos ha registrat unes 2.200 demandes per litigis amb les condicions generals dels préstecs hipotecaris. Una situació que, segons Barrientos, es viu a tots els jutjats que han assumit aquests casos des del juny passat.

Per això, la sala de govern del TSJC ha aprovat assignar un jutge de reforç a Girona, que s'incorporarà el 2 de juliol. "Des d'aquesta data i fins a finals d'any, el jutjat podrà doblar l'agenda perquè comptarà amb dos jutges: el titular actual i el de reforç". Barrientos espera que aquesta mesura "ajudi" a accelerar la tramitació i a donar sortida a "un volum tan important de demandes".

El president del TSJC ha lamentat que els jutjats especialitzats assumissin aquest volum de feina amb una "claríssims i deficitària dotació de personal" perquè, en el cas de Girona, l'oficina judicial no va comptar amb el reforç de dos funcionaris en prolongació de jornada fins al novembre passat. A més, fins al gener d'aquest any, els jutjats de clàusules sòl encara havien de compatibilitzar aquestes demandes amb les ordinàries en matèria civil. Això ha provocat que, "al jutjat de Girona, igual que a tots, estiguin tenint col·lapses importants i retards perquè hi ha hagut una allau en l'entrada de demandes", ha ressaltat Barrientos.

Barrientos reconeix que el pla d'especialització dels jutjats de clàusules sòl "sempre ha estat contestat" pels col·legis d'advocats i procuradors. "Han recorregut l'acord a la jurisdicció contenciosa. Per tant, mentre no es resolguin els recursos no sabrem què passarà amb aquest pla", ha destacat el president del TSJC que afegeix que "avui dia", i fins que hi hagi resolució, busquen la millor fórmula per "gestionar" la sobrecàrrega que estan patint aquests jutjats, que fins el juny passat eren els que "funcionaven més bé" a cada demarcació.

Als partits judicials de Figueres i Santa Coloma de Farners, la sala de govern ha detectat "disfuncions" als jutjats de primera instància i instrucció. Barrientos ha destacat que el jutjat número 2 de Santa Coloma ha assumit la investigació de diversos assumptes de "complexitat" (com el doble crim de Susqueda o el cas de l'inflable de Caldes de Malavella) i, alhora, és el que porta casos de violència domèstica. Per això, a la propera reunió de la comissió de la sala de govern del TSJC preveuen acordar un jutge de reforç, tot i que no serà a temps complert.

El president del TSJC ha recordat que no s'ha creat cap nou òrgan judicial a les comarques gironines i que estan alleujant les sobrecàrregues de feina amb reforços "puntuals". En aquest sentit, exposa que la decisió de nomenar un Jutge d'Adscripció Territorial (JAT) per al Jutjat de Família de Girona està "aconseguint una certa actualització" en la feina tot i que encara no està "en nivells òptims de resposta judicial". "Es va en la bona direcció", ha argumentat.

El mateix passa als jutjats socials. La sala de govern del TSJC havia detectat una sobrecàrrega dels tres jutjats socials que hi ha Girona que superaven amb escreix el volum òptim de casos i que podien trigar més d'un any en assenyalar judici en alguns casos. En paral·lel, el jutjat de Figueres per aquests assumptes estava "per sota de mòdul i no arribava a l'estàndard d'exigència".

La solució ha estat modificar les normes de repartiment de causes per "reequilibrar" la situació i el jutjat de Figueres també assumeix els afers de la Garrotxa i del Ripollès. Així, calculen que al llarg de l'any entre 120 i 150 casos es "sostrauran" dels jutjats gironins i es derivaran a Figueres.

Vota el número 1

Pel 23 octubre

COL·LABORADORS